Ce procesoare sunt în laptopurile Galaxy Book 2 și Galaxy Book 2 Pro?

507
Ce procesoare sunt in Galaxy Book 2 Pro
Sursa Foto: via xda-developers.com

Samsung a prezentat noua serie de laptopuri Galaxy Book 2 Pro la MWC 2022 și este o continuare a unuia dintre cele mai bune laptopuri ușoare ale anului trecut. Păstrează același design subțire și ușor și afișajul AMOLED Full HD superb, dar există câteva upgrade-uri de data aceasta. Cel mai important, desigur, Samsung Galaxy Book 2 Pro vine cu procesoare noi de la Intel.

Mai exact, puteți obține Samsung Galaxy Book 2 Pro și Galaxy Book 2 Pro 360, cu un Intel Core i7-1260P de a 12-a generație. Acesta este un procesor puternic pentru un laptop, cu o putere de 28W și merită să vă uitați mai atent la ceea ce vă aduce acesta. Există și o versiune Intel Core i5 disponibilă, cel puțin pentru modelul cu clapetă. În ceea ce privește Galaxy Book 2 360 obișnuit vine cu Intel Core i7-1255U, dar există și un model cu procesor Core i5-1235U.

Explicarea procesoarelor din Galaxy Book 2 și Galaxy Book 2 Pro

Procesoarele Intel din generația a 12-a (Alder Lake), sunt destul de diferite de ceea ce am văzut în trecut. În primul rând folosesc o nouă arhitectură hibridă, conform XDA-Developers. În loc să aibă câteva nuclee toate la fel, noile procesoare au un amestec de nuclee de performanță și nuclee eficiente. Astfel rezultă o performanță generală mai bună, dar și o durată de viață mai bună a bateriei.

Totuși, procesoarele din Galaxy Book 2 Pro sunt demne de remarcat din și mai multe motive. Vin cu noua serie Intel P, în timp ce anul trecut, foloseau procesoare din seria U. Linia din seria U are un TDP (thermal design power) de 15W, dar noua serie P merge până la 28W și asta are ca rezultat o performanță semnificativ mai bună (cu prețul unei anumite durate de viață a bateriei). Între timp, Galaxy Book 2 360 (non-Pro) folosește procesoare din seria U, dar sunt încă modele de a 12-a generație.

Intel a fost fondată la 18 iulie 1968 și are sediul în Santa Clara, California. Este cea mai mare companie de semiconductoare din lume. Numele vine de la Integrated Electronics Corporation. 58% din vânzările Intel provin din afara SUA.

Intel Core i7-1260P este un procesor cu 12 nuclee – patru nuclee P și opt nuclee E – un total de 16. Miezurile P acceptă hyperthreading, astfel încât au două fire per nucleu, în timp ce nucleele E au doar unul. În plus, poate atinge viteze de până la 4,7 GHz pe nucleele sale P și 3,4 GHz pe nucleele E. Intel Core i7-1260P are grafică integrată Iris Xe cu 96 de unități de execuție și 1,4 GHz. În general, asta vă oferă multă performanță pentru sarcinile de zilnice și ar putea chiar să se descurce cu mai multe jocuri.

Procesoare Intel Core i7 și Intel Core i5 în noile laptopuri Samsung

Dacă optați pentru procesorul Intel Core i5-1240P de gamă inferioară, primiți în continuare 14 nuclee (4P+6E), dar vitezele sunt puțin mai mici. Poate atinge 4,4 GHz pe nucleele P și 3,3 GHz pe nucleele E, ceea ce este rău. Cel mai mare downgrade este în grafica integrată Iris Xe, care are doar 80 de UE și 1,3 GHz. Încă poate face față unor sarcini ușoare GPU, dar în mod natural nu este la fel de bun ca este la Core i7.

Samsung ne spune că procesorul Core i5-1240P va fi disponibil doar în versiunea cu clapetă a Galaxy Book 2 Pro, Book 2 Pro 360 oferind doar varianta Core i7. Cu toate acestea, fișele de specificații oficiale menționează încă modele Core i5 pentru decapotabil, așa că ar putea depinde de piața de unde le cumpărați.

Dacă optați pentru Galaxy Book 2 360, mai popular, configurația de top vine cu Intel Core i7-1255U. După cum am menționat, acesta este un procesor de 15 W, dar are încă o arhitectură hibridă. Vine cu 10 nuclee în total – două nuclee P și opt nuclee E. Miezurile P pot crește până la 4,7 GHz, în timp ce nucleele E până la 3,5 GHz, deși vor fi puțin mai limitate de TDP-ul lor pe perioade lungi de utilizare. Include, de asemenea, grafică Intel Iris Xe cu 96 de UE și viteze de până la 1,25 GHz. Este puțin mai lent decât ceea ce obțineți la procesoarele din seria P.

Dacă doriți, puteți merge cu modelul Intel Core i5-1235U mai ieftin. Acesta are 10 nuclee (2P+8E) și poate crește până la 4,4GHz pe nucleele P și 3,3GHz pe nucleele E. Din nou, include grafică Intel Iris Xe, dar numai cu 80 de UE și tactat la până la 1,2 GHz.

Noile laptopuri ar putea avea disponibilitate limitată pe unele piețe

Acestea sunt singurele modele despre care se știe că vor fi disponibile în SUA. Samsung a menționat, de asemenea, că modelele Celeron, Pentium și Core i3 ar putea ajunge pe mai multe piețe. Nu știm specificul acelor modele, dar un lucru la care te poți aștepta este că nu vor include grafică Iris Xe și vor avea nuclee mai puține și mai lente. Totuși, au încă o arhitectură hibridă.

Samsung a menționat și o versiune tipică a Galaxy Book 2, dar din nou, nu pare să ajungă în SUA. Indiferent, ar trebui să includă aceleași procesoare ca modelul convertibil. Despre disponibilitate Samsung spune că noile laptopuri vor ajunge în SUA, iar anumite modele și în Coreea de Sud. Situația este la fel și în Europa, aici doar anumite modele vor fi disponibile pe piață cel puțin inițial.

Cei interesați să cumpere un Samsung Galaxy Book 2 Pro vor trebui să aștepte cel puțin până pe 18 martie, când se deschid precomenzile pe site-ul Samsung. Disponibilitatea generală este planificată pentru 1 aprilie.