Profitul Samsung a scăzut în Q4 2022 din cauza cererii slabe de cipuri

149
Profitul Samsung a scazut in Q4 2022
Sursă foto: Samsung Global Newsroom

Samsung Electronics a publicat rezultatele financiare pentru trimestrul patru din 2022 și pentru întreg anul trecut. Confruntându-se cu problema cererii slabe de cipuri profitul operațional Samsung în Q4 2022 a scăzut brusc. Este cel mai scăzut profit trimestrial Samsung din ultimii opt ani (2014). Veniturile din acest sector au scăzut cu ~64% față de anul precedent, fiind de 4,31 trilioane KRW (~3,53 miliarde USD). Profitul Samsung a scăzut din cauza cererii slabe de cipuri.

Samsung a realizat vânzări în octombrie-decembrie de 70,4 trilioane KRW (~57,23 miliarde USD), în scădere cu 8,2% în comparație cu anul precedent. Pentru întregul an 2022, Samsung Electronics a realizat un venit anual record de 302,2 trilioane woni (~245,65 miliarde de dolari). Dar, profitul operațional a scăzut cu 16 la sută, ajungând la 43,3 trilioane de woni (~35,19 miliarde de dolari).

Profitul Samsung în scădere în 2022

În domeniul mobil, profitul Samsung din Q4 2022 a scăzut la 1,7 trilioane woni (~1,382 miliarde USD). În Q4 2021 profitul Samsung în domeniul mobil a fost de 2,66 trilioane woni (~2,16 miliarde USD). Cauza acestei scăderi a fost reducerea vânzărilor de smartphone-uri de nivel scăzut și mediu, reducere mai mare decât se aștepta din cauza „inflației continue și instabilității geopolitice”.

„Pentru 2023, Samsung se așteaptă ca impactul recesiunii economice să continue pentru moment”. A spus compania în raportul privind rezultatele financiare. „Cu toate acestea, analiza modelelor de cumpărare a smartphone-urilor sugerează că cererea va continua să se polarizeze între telefoanele premium și cele cu preț scăzut”.

Cererea lentă și ajustarea stocurilor vor continua să aibă un impact asupra afacerii cu cipuri în primul trimestru, a declarat Samsung într-un comunicat, adăugând că se așteaptă ca „cererea de smartphone-uri să scadă de la an la an din cauza încetinirii economice din regiunile majore”.

Cererea de cipuri de memorie a scăzut

Cererea slabă de cipuri de memorie pe fondul încetinirii economice globale a fost de vină pentru scăderea bruscă a profiturilor operaționale din trimestrul al patrulea, a spus Samsung. Analiștii se așteaptă ca divizia cipuri să înregistreze o pierdere și în Q1 2023, profitul ajungând sub cel din Q4 2022.

„Câștigurile din domeniul memoriei au scăzut drastic pe măsură ce prețurile au scăzut, iar clienții au continuat să ajusteze stocurile”. A spus Samsung în raportul său, potrivit The Korea Herald. „Afacerea System LSI a înregistrat, de asemenea, o scădere a câștigurilor. Produsele sale cheie (semiconductori și cipuri) au fost împovărate de ajustările stocurilor din industrie”.

„Veniturile globale de cipuri de memorie au scăzut cu 10% față de anul trecut”. A declarat firma de cercetare Gartner. „În a doua jumătate a anului trecut, consumatorii au început să reducă cheltuielile, odată cererea slabă de PC-uri și smartphone-uri. Apoi întreprinderile au început să reducă cheltuielile în așteptarea unei recesiuni globale, toate acestea având un impact asupra creșterii globale a semiconductoarelor”.

Pentru 2023, compania a estimat că cererea se va redresa în a doua jumătate a anului, deși se preconizează că incertitudinile macroeconomice vor persista.