Profitul Samsung a scăzut cu 95% în trimestrul doi 2023

248
Profitul Samsung a scăzut cu 95 in trimestrul doi 2023
Sursa foto: via forbes.com

Samsung Electronics a raportat o scădere anuală de 95% a profitului operațional în trimestrul doi din acest an. Această scădere abruptă a câștigurilor a fost cauzată de oferta excesivă de cipuri de memorie, lucru ce a dus la scăderea prețurilor.

Compania sud-coreeană a înregistrat vânzări de 47,2 miliarde de dolari pentru cele trei luni încheiate pe 30 iunie. Este o scădere cu 22% față de trimestrul doi din 2022. Este o scădere anticipată de analiștii economici, dar oarecum așteptată și de Samsung.

Profitul operațional al Samsung a scăzut cu 95%, până la 527,2 milioane de dolari (670 de miliarde de woni coreeni). Excesul de cipuri de pe piață a condus la scăderea prețurilor în afacerea cheie cu semiconductori a Samsung. Totuși, potrivit Forbes, cifra a depășit așteptările Samsung în materie de câștiguri de aproximativ 640 de miliarde de won coreeni.

Scădere drastică a profitului Samsung în Q2 2023

Gigantul tehnologic din Coreea de Sud s-a confruntat cu o scădere a cererii post-Covid pentru cipuri de memorie. Cauza a fost că producătorii au stocat cantități mari de cipuri în timpul pandemiei pentru a face față vânzărilor în creștere de produse electronice de larg consum. Acum, nu numai Samsung se confruntă cu probleme din cauza stocurilor de cipuri în exces. Acest lucru, printre altele, a determinat compania să anunțe o reducere a producției în aprilie.

Top cinci țări producătoare de semiconductoare sunt: Taiwan (TSMC), Coreea de Sud (Samsung și SK Hynix), Japonia, SUA (Intel) și China (HiSillicon, SMIC). Alte țări care mai contează în domeniu sunt Israel, Olanda, UK și Germania.

În condițiile în care inflația continuă care afectează cererea consumatorilor pentru dispozitive electronice, prețurile cipurilor de memorie nu au crescut în acest an. Și acest lucru a dus la scăderea profitului companiei în Q2 2023. Gigantul coreean a declarat în aprilie că va reduce producția de cipuri de memorie cu un nivel „însemnat”. Aceasta este o încercare a companiei de a trece peste recesiunea industriei semiconductoarelor.

Deși efectul nu s-a văzut, compania se așteaptă ca cererea globală să „revină treptat în a doua jumătate a anului”. Un alt potențial avantaj, tendințele cererii care implică 5G, servicii cloud și inteligență artificială sunt de așteptat să „beneficieze puternic” afacerea de bază a semiconductoarelor Samsung.

Săptămâna trecută și TSMC a raportat o scădere de 23,3% a venitului său net de la an la an. Este prima scădere a profitului TSMC în ultimii 4 ani. Compania și-a redus, de asemenea, prognoza de venituri pentru 2023, semnalând că piața globală de electronice s-ar putea confrunta cu o scădere prelungită, în ciuda creșterii rapide a AI.