Succesorul ecranului QLED, QNED, ar putea intra în producție în 2021

872
Sursa Foto: via SamMobile.com

După cum probabil știți, am scris de mai multe ori pe site, Samsung Display va renunța la fabricarea ecranelor LCD în favoarea Quantum Dot LED (QLED). Gigantul high-tech intenționează să investească 11 miliarde de dolari în această tehnologie până în 2025. Dar, deși QLED pare pentru a fi viitorul pentru Samsung Display, compania lucrează deja la un succesor al acestei tehnologii. Se numește QNED.

Conform unor informații din surse sud-coreene citate de SamMobile, Samsung Display va începe să investească în producția QNED în al doilea trimestru al anului 2021. Tehnologia QNED de la Samsung nu este chiar nouă, dar devine încet un subiect fierbinte în industria de display. QNED înseamnă Quantum Dot Nanorod LED. Această tehnologie folosește filtre TFT cu oxid și puncte cuantice, similar cu QLED.

Ecrane Samsung QNED pentru viitoarele televizoare

Principala diferență între QLED și QNED constă în materialul de pixeli și tehnologia de fabricație a pixelilor în sine. Samsung creează pixeli QNED folosind o metodă cu jet de cerneală pentru a pulveriza LED-uri Nanorod dispersate într-o soluție, într-o zonă de pixeli. Pixelii sunt apoi auto-aliniați cu ajutorul unui semnal electric. E puțin prea tehnic și pentru noi, dar aceasta este explicația Samsung!

Pentru viitoarele ecrane de televizoare, noua tehnologie promite să ofere raporturi de contrast superioare, niveluri mai mari de luminozitate și timpi de răspuns mai rapizi în comparație cu soluțiile de afișare existente. Este un tip de ecran care, cel puțin pe moment, pare a depăși tehnologiile actuale. Dar să nu avem surpriza ca realitatea să o ia înaintea tehnologiei și imaginației, cum s-a întâmplat cu Nadia Comăneci.

La Olimpiada de la Montreal din 1976, Nadia Comăneci a fost prima gimnastă din lume care a luat nota 10. Nadia a dat peste cap tabela electronică care nu era setată să afişeze nota 10. Pe ecran a apărut nota 1.00! A fost momentul în care realitatea a dat peste cap tehnologia.

Când ne putem aștepta ca primele televizoare QNED Samsung să fie comercializate? Potrivit UBI Research, Samsung Display va începe să producă 30.000 de panouri QNED pe lună în Q2 2021. Sursa susține, de asemenea, că odată ce televizoarele bazate pe QNED vor fi comercializate, acestea vor reprezenta o amenințare majoră pentru soluția WOLED a LG.

Realist vorbind, televizoarele QNED nu vor reuși să intre pe piață anul viitor. Credem că Samsung Display încă trebuie să rezolve mai multe probleme. Deși se spune că vor fi costuri de producție mai mici în comparație cu OLED, Micro-LED și QLED, probabil tehnologia de fabricație QNED mai trebuie pusă la punct.