Qualcomm vrea cipuri de 2 nm de la Samsung Foundry

151
Qualcomm Samsung Foundry for 2 nm Snapdragon 8 Gen 5 for Galaxy
Sursa foto: via notebookcheck.net

Compania americană Qualcomm a lansat în toamnă cel mai performant procesor mobil al său, Snapdragon 8 Gen 3. Dar americanii privesc și gândesc în viitor. Viitorul se numește și Snapdragon 8 Gen 5, iar acesta ar putea fi produs de subsidiara Samsung Electonics, Samsung Foundry în 2025.

Potrivit site-ului tehnic sud-coreean Etnews, Qualcomm dorește ca Samsung Foundry să producă un procesor cu tehnologia de 2 nm pentru smartphone-uri pe nodul său SF2. Potrivit Notebookcheck, cunoscutul leaker X @Tech_Reve, afirmă că Snapdragon 8 Gen 5 For Galaxy va fi fabricat pe baza procesului menționat mai sus, în timp ce Snapdragon 8 Gen 5 obișnuit va folosi nodul N3P al TSMC.

Zvonurile de anul trecut spuneau că Qualcomm plănuia să folosească tehnologiile de ultimă oră Samsung Foundry pentru cipurile sale emblematice. Cu toate acestea, cele mai noi informații afirmă că Qualcomm va folosi exclusiv nodul N3E al TSMC pentru Snapdragon 8 Gen 4. Pentru referință, actualul procesor Snapdragon 8 Gen 3, aflat pe seria Galaxy S24, este fabricat cu tehnologia de 4 nm.

Qualcomm i-a cerut companiei Samsung să fabrice un procesor mobil cu tehnologia sa SF2 de 2 nm. Foaia de parcurs Samsung afirmă că procesul utilizează tehnologia sa GAA MBCFET (Gate-All-Around Multi-Bridge-Channel Field Effect Transistor). Tot de aici aflăm că viitorul cip va fi gata pentru producție în masă în 2025. Acest lucru vine la un an după ce Exynos 2500 se presupune că va fi produs cu nodul Samsung 3GAP. Succesorul său, Exynos 2600 (nu știm dacă se va numi așa), va fi realizat pe același nod SF2, potrivit Etnews.

Etnews este cel mai important cotidian specializat în tehnologia informației din Coreea. Este cel mai bun portal IT și oferă o varietate de servicii IT pe internet. ETNews oferă ultimele știri, tendințe și analize din domeniul IT din toată lumea.

Surse în temă cu problema au declarat pentru Etnews că Qualcomm a cerut companiei TSMC să lucreze la cipurile sale de 2 nm. Foaia de parcurs a TSMC afirmă că nodul său N2 bazat pe GAAFET de 2 nm ar trebui să fie gata până în 2025. Cu toate acestea, disponibilitatea poate fi o problemă. Cauza ar fi Apple, care a obținut și în trecut partea leului pentru procesoarele sale. Acest lucru poate forța Qualcomm să se uite la tehnologii mai vechi precum N4P pentru ofertele sale din 2025.

Cunoscutul @Tech_Reve opinează că cipul misterios în cauză este Snapdragon 8 Gen 5. El adaugă că Snapdragon 8 Gen 5 For Galaxy va fi realizat de Samsung Foundry. Se presupune că nodul SF2 a fost personalizat pentru Qualcomm, similar cu ceea ce a făcut TSMC pentru Nvidia cu nodul său 4N pentru GPU-urile Ada Lovelace. Pe hârtie, acest lucru ar trebui să-i ofere lui Snapdragon 8 Gen 5 For Galaxy un avantaj față de varianta obișnuită.