Cât de rezistente sunt la apă Galaxy A52 și Galaxy A72?

2588
Cat de rezistente sunt la apa Galaxy A52 si Galaxy A72
Sursa Foto: SamMobiile.com

Rezistența la praf și apă a fost o caracteristică exclusivistă de câțiva ani doar pe telefoanele Samsung high-end. Asta înseamnă că un client care dorea un telefon Samsung capabil să supraviețuiască unei căderi în apă a trebuit să cumpere un dispozitiv Galaxy S sau un dispozitiv Galaxy Note. Acum Galaxy A52 și Galaxy A72 au venit cu certificarea IP67.

Nu a fost întotdeauna la fel, mulți dintre voi își amintesc, Samsung a avut și telefoane mid-range certificate cu IP68. Ne amintim cu plăcere de Galaxy A5 și Galaxy A7, ambele din 2017. De altfel două smartphone-uri excelente. Galaxy A8 (2018) a fost ultimul care a primit acest rating, conform SamMobile. Acest lucru s-a oprit după ce seria Galaxy A a fost redenumită în perioada 2018 – 2019. Au apărut telefoane precum Galaxy A50 și  Galaxy A70 lipsite de orice fel de rating IP. Acum cu Samsung Galaxy A52 și Galaxy A72, rezistența la apă și praf revine în seria Galaxy A.

Linkurile de pe site vă duc direct la furnizor. Este posibil să primim un mic comision pentru achizițiile făcute folosind linkurile de pe site-ul nostru. Nimic nu se schimbă ca preț pentru tine.

Câtă rezistență la apă și praf au Galaxy A52 și Galaxy A72

Da, atât Galaxy A52, cât și Galaxy A72 au un rating IP67 pentru rezistență la praf și apă. Nu este la fel de bun ca ratingul IP68 lăudat anterior pe dispozitive precum Galaxy A5 (2017) și Galaxy A7 (2017), dar este mult mai bun decât nimic.

Dar ce este ratingul IP67? Cât de mult protejează un telefon împotriva prafului și apei? IP înseamnă Ingress Protection și este un rating utilizat pentru a defini cât de eficient este un dispozitiv electronic pentru a menține elementele străine departe de componentele interne. Prima cifră după IP este utilizată pentru a determina protecția dispozitivului împotriva prafului și a altor particule străine, în timp ce a doua cifră se referă la rezistența la apă. Codul IP se scrie împreună, litere și cifre, fără cratimă sau distanță între litere și cifre.

Codul IP – Ingress Protection a fost stabilit de Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Este utilizat pentru a arăta gradul de protecție asigurat de carcase mecanice împotriva intruziunilor de praf și apă.

Acestea fiind spuse, un rating IP67 de rezistență la praf și apă pentru Galaxy A52 și Galaxy A72 înseamnă că aceste telefoane sunt complet rezistente la praf. Numărul 6 este cel mai mare rating pentru rezistența la praf și oferă o protecție completă.

Scara de rezistență la apă este mai largă. Începe de la 0 (fără protecție) până la 9 (protecție completă împotriva jeturilor cu jet de presiune înaltă și apă cu temperatură înaltă). Cu un grad de rezistență la apă de 7, Galaxy A52 și Galaxy A72 ar trebui să fie protejate împotriva intrării apei atunci când sunt scufundate în până la 1 metru de apă timp de până la 30 de minute. Sună bine. Nu?

Seriile Galaxy S și Galaxy Note au certificare IP68

Cele mai bine protejate telefoane sunt cele din seriile Galaxy S și Galaxy Note. Acestea primesc cel mai mare rating IP68. Este cazul seriilor Galaxy S10, Galaxy S20 și Galaxy S21, dar și Note 10 sau seria Galaxy Note 20. Și celelalte modele emblematice au IP68, dar am numit doar câteva. De peste cinci ani gigantul tech oferă smartphone-uri emblematice cu certificarea IP68.

Comparativ, flagship-urile Samsung (și câteva telefoane Galaxy A mai vechi pomenite mai sus) vin cu rating IP68. Înseamnă că oferă aceeași protecție împotriva prafului, fiind complet etanșe. Cu IP68 gradul de rezistență la apă este mai mare, rezistă la adâncimi mai mari, de până la 1,5 metri. Trebuie specificat că este vorba de apă curată, nu de alte lichide, cum ar fi alcool, produse petroliere sau componente chimice.