Acasă Stiri Tot ce trebuie să știți despre rezoluția 8K, rezoluția viitorului

Tot ce trebuie să știți despre rezoluția 8K, rezoluția viitorului

Rezoluția 8K pe care am așteptat-o ​​cu toții, este deja aici. Pe măsură ce vorbim, spațiul de divertisment la domiciliu este revoluționat cu lansările de dispozitive care oferă experiențe de vizionare 8K mai bogate și mai captivante. Dar cât de aproape a ajuns industria de a introduce acele experiențe în camerele de zi din întreaga lume?

Pentru a răspunde la mai multe întrebări frecvente despre rezoluția 8K, Samsung Newsroom a contactat pe Bill Mandel, președintele Asociației 8K și vicepreședinte la Samsung Research America și Chris Chinnock, director executiv al 8K Association. Citiți mai jos tot ce trebuie să știți despre rezoluția 8K, despre starea ecosistemului 8K, perspectivele pieței, principalii jucători din industrie, metodele de producție a conținutului 8K și la ce se pot aștepta utilizatorii de la viitoarea tehnologie 8K.

Mai multe companii dezvoltă rezoluția 8K

În 2018, Samsung și o mână de alți producători de televizoare au planificat organizarea unui grup comercial axat pe dezvoltarea ecosistemului 8K. De asemenea, au luat măsuri concrete pentru înființarea Asociației 8K (8KA) prin dezvoltarea logo-ului 8K Association Certified pentru televizoarele 8K și crearea de materiale educaționale destinate consumatorilor și industriei. A fost primul pas pentru dezvoltarea rezoluției 8K.

A fost creată Asociația 8K în 2019, în beneficiul utilizatorilor, creatorilor de conținut și dezvoltatorilor de tehnologie. De atunci, 8KA a publicat o varietate de materiale pentru a învăța oamenii despre tehnologia 8K, inclusiv un raport detaliat „Starea ecosistemului 8K”. Asociația are, de asemenea, o serie de comitete implicate în dezvoltarea de noi specificații TV 8K și metode de testare. Au loc activități de codificare și decodificare, creare de conținut, marketing și promovare și multe altele, cu scopul extinderii ecosistemului și rezoluției 8K. Mai mult, 8KA continuă să colaboreze cu mai multe organizații de dezvoltare a standardelor și specificațiilor 8K.

IMAX Corporatin este o companie canadiană fondată în 1968. IMAX este un format de film și un set de standarde de proiecție cinematografică. Primul ecran IMAX a fost instalat în 1971 în cinematograful Cinesphere din Toronto.

Când a fost creată Asociația 8K a avut doar cinci companii membre. După ce și-a concentrat eforturile pe extinderea ecosistemului 8K în ultimii trei ani, Asociația are acum 30 de membri. Aceștia sunt mărci TV, producători de ecrane, de cipuri, creatori de conținut, furnizori de servicii de streaming și furnizori de echipamente, printre alții. Toate vor să aducă rezoluția 8K pe cât mai multe dispozitive posibil. Amintim aici pe Hisense, Panasonic, Philips, Samsung și TCL, BOE și Samsung Display. De asemenea mai sunt printre alții: Advantech, Astrodesign, Google, IMAX, Intel, Main Concept, Mediatek, Novatek și Universal Electronics.

Ce diferențiază dispozitivele cu 8K de altele?

În plus față de anunțarea specificațiilor la IFA Berlin 2019 și CES 2020, Asociația 8K a stabilit standarde industriale comune. Este vorba despre un program de certificare 8K, pentru a permite consumatorilor să se bucure de rezoluția 8K de înaltă calitate.

Programul de certificare este îmbunătățit în fiecare an prin adăugarea unor criterii specifice pe baza diferitelor cerințe. Programul este compus din elemente care oferă utilizatorilor experiențe tridimensionale, extrem de captivante. Acestea includ decodarea video și sunetul surround multicanal care acceptă o mare varietate de conținut de streaming de 8K. Se ține cont de rezoluție, luminozitate, culoare și conectivitate pentru a asigura performanțe ridicate pe ecrane mari.

Mai multe televizoare Samsung cu rezoluție 8K sunt disponibile pe piață

Numărul de modele de televizoare certificate 8KA crește în fiecare an. Odată cu lansarea afișajelor QLED 8K din 2019, Samsung a devenit primul producător din industrie care dispune de o gamă completă de televizoare certificate 8KA. Începând cu august 2021, 47 de televizoare Samsung 8K au primit certificarea 8KA. Astăzi, Samsung, Hisense și TCL au introdus pe piață peste 70 de televizoare certificate 8KA.

O mare parte din conținutul de 8K este înregistrat folosind camere HDR de calitate cinematografică de 8K. Cu toate acestea, majoritatea acestui conținut este terminat cu rezoluție 4K sau HDR înainte de a fi distribuit consumatorilor. Acestea fiind spuse, conținut disponibil în rezoluție 8K este în continua extindere.

Platformele de conținut YouTube și Vimeo prezintă, de asemenea, o mulțime de conținut de formă scurtă în 8K. În general acesta se concentrează pe natură și călătorii. Acest lucru este destul de similar cu modul în care conținutul 4K a fost introdus pe piață. Asociația 8K lucrează pentru ca mai multe filme și emisiuni în 8K să devină disponibile consumatorilor.

Tehnologia de upscaling asistată de AI a dispozitivelor 8K permite utilizatorilor să depășească problema de a nu avea conținut nativ de 8K. Televizoarele Samsung 8K, în special, sunt capabile să îmbunătățească rezoluția și calitatea imaginii utilizând tehnologia de învățare profundă AI. Tehnologia analizează cu precizie diverse elemente ale fiecărui de conținut pentru a ridica imagini de calitate scăzută la 8K.

Jocurile în rezoluție 8K și perspectiva pentru adoptarea și extinderea 8K

Consolele majore de jocuri sunt de așteptat să accepte redarea 8K prin interfața HDMI 2.1. În același timp jocurile în rezoluție 8K vor fi posibile și cu tehnologia de upscaling a televizoarelor 8K. În ceea ce privește jocurile pe PC, plăcile grafice de ultimă generație de la producători precum Nvidia și AMD pot include suport pentru ieșirea de 8K. Deși 8KA (8K Association) nu a introdus încă un program de certificare 8K pentru jocuri, monitorizează îndeaproape această opțiune.

Extinderea 8K se concentrează în jurul utilizatorilor care doresc să testeze și să adopte cea mai recentă tehnologie de afișare. Dacă această tendință continuă în rândul acestor utilizatori care au condus istoric adoptarea și acceptarea pe scară largă a noilor tehnologii, de-a lungul timpului, acest lucru va duce atât la reduceri ale costurilor, cât și la stabilirea unui ecosistem de experiență de conținut mai mare. Aceasta a fost calea și pentru adoptarea HD, iar 4K a urmat un traseu similar. Vedem un model similar atunci când vine vorba de adoptarea 8K, care este ajutat de activitatea unor organizații precum Asociația 8K.

Stiri

Samsung în parteneriat cu muzeul Louvre pentru lucrări de artă în Art Store

Samsung a semnat zilele trecute un parteneriat cu Muzeul Luvru (Louvre în franceză), renumitul muzeu de artă din Paris. Prin această colaborare...

Samsung Display produce în masă ecrane OLED de 90Hz pentru laptopuri

Laptopurile de jocuri OLED ar putea fi în curând un lucru comun datorită Samsung Display. Subsidiara Samsung crește producția în masă a...

Seria Galaxy S22 fără cameră sub afișaj: ecran Infinity-O ca seria S21

Apar tot mai multe zvonuri despre seria Galaxy S22 și nu vor conteni până la lansarea propriu-zisă. Noua serie emblematică Samsung va...

Galaxy Book Flex 3 Alpha certificat de FCC, rulează Windows 11 Pro

Samsung pare să dezvolte o continuare directă a laptopului Galaxy Book Flex 2 Alpha în așteptarea marelui anunț Microsoft Windows 11 de...

Galaxy Watch 4 Golf Edition a fost lansat de Samsung în Coreea de Sud

La modelele Galaxy Watch și Watch Active 2, Samsung a lansat și o ediție specială Golf Edition. Ambele ceasuri au avut succes...

Galaxy S22 Ultra cu încărcare de 45W și noi detalii despre Exynos 2200

Acum, când seria Apple iPhone 13 a fost lansată oficial, în timp ce Galaxy Z Fold 3 și Galaxy Z Flip 3...

Samsung a lansat un nou frigider Bespoke personalizabil cu o singură ușă

Samsung Electronics a lansat zilele trecute un nou frigider cu o ușă în gama Bespoke. Acesta este mai practic și va fi...