Samsung a realizat în 2023 cel mai mic profit anual din ultimii 15 ani

179
Samsung records lowest annual profit
Sursă foto: Siliconangle

Samsung Electronics a anunțat rezultatele financiare pentru Q4 2023 și pentru anul fiscal 2023. Compania a declarat că în trimestrul patru din 2023 a avut venituri 67,8 trilioane de woni (~51 de miliarde USD). Cifra este în scădere cu 4% față de un an mai devreme și sub ținta estimată de 69,3 trilioane woni. În total, Samsung a înregistrat un profit operațional de 2,82 trilioane woni (~2,2 miliarde USD) mai mic decât prognoza de 3,43 trilioane woni.

Cifrele nu sunt chiar neașteptate, deoarece cel mai mare producător de cipuri de memorie și producător de smartphone-uri din lume a avertizat investitorii în ghidul său privind câștigurile la începutul acestei luni că se aștepta la o scădere mare a profitabilității. Cu un an în urmă, compania raportase un profit operațional de 4,31 trilioane woni.

Pentru întregul an, Samsung a generat venituri de 258,93 trilioane de woni, în scădere cu 14% față de anul precedent, în timp ce profitul operațional a fost în scădere cu 85%. Potrivit Siliconangle, este pentru prima dată din 2008 când Samsung Electronics a avut mai puțin de 10 trilioane woni (~7,52 miliarde USD) profit operațional anual.

Samsung a declarat că veniturile și profitul operațional s-au îmbunătățit de fapt pe o bază secvențială. Acest lucru s-a datorat recuperării prețurilor cipurilor DRAM și creșterii produsele sale premium de afișare și smartphone-urile. Samsung este perceput ca fiind cea mai mare marcă de smartphone-uri din lume și un furnizor de electrocasnice, dar compania își obține cea mai mare parte a veniturilor din vânzările de cipuri de memorie. Este cel mai mare producător de cipuri DRAM din lume. Aceste cipuri se găsesc în electronice, PC-uri la smartphone-uri și televizoare inteligente, printre altele.

Dependența companiei de cipuri de memorie înseamnă că aceasta are de suferit când este o cerere scăzută de astfel de cipuri. inevitabil de suferit ori de câte ori există o cerere scăzută pentru produse din siliciu. Pe de altă parte, timpul COVID-19 vânzările au explodat, iar apoi s-au prăbușit când lumea a ieșit din izolare.

Cererea de cipuri de memorie a scăzut din cauza inflației și a unei economii slabe. Acest lucru a determinat consumatorii să se rețină de la achizițiile de smartphone-uri și computere. În același timp, mulți producători au anulat sau au întârziat comenzile noi de cipuri de memorie pentru a epuiza stocurile. Drept urmare, prețurile cipurilor de memorie au scăzut dramatic în ultimul an. Acest lucru a fost vizibil în urmă cu trei luni, când Samsung a dezvăluit că profitul său operațional a scăzut cu 78% în Q3 2023.

Vestea bună este că piața de cipuri de memorie începe să revină. Vânzările globale de PC-uri au crescut în trimestrul patru 2023, după aproape doi ani de declin. Cu toate acestea, afacerea DRAM din acel segment a generat profit în Q4 2023, după patru trimestre de pierderi. Cauza a fost o revenire a cererii de cipuri de memorie utilizate în PC-uri, dispozitive mobile și servere AI.

Afacerea de smartphone-uri a Samsung a avut, de asemenea, de suferit mult în ultimul an. În ultimul trimestru Samsung a pierdut corona de rege al smartphone-urilor în favoarea Apple. Anterior, Samsung a fost pe primul loc timp de peste un deceniu.

Afacerile Samsung Electronics cu dispozitive mobile și alte dispozitive au înregistrat vânzări de 39,5 trilioane woni (~29,68 miliarde USD) și profit operațional de 2,6 trilioane woni (~1,95 miliarde USD). În acest segment, veniturile din smartphone-uri au scăzut. Potrivit Samsung, cauza a fost  vânzările lente în timpul trimestrului, deși inițial a fost o cerere solidă pentru cele mai recente tablete și produse portabile.

Compania speră că cel mai noi smartphone-uri din seria Galaxy S24 va ajuta la îmbunătățirea vânzărilor în acest an. Noile modele sunt printre primele din lume cu funcții avansate de IA generativă. Până acum totul merge bine, Samsung a spus că peste 1,21 milioane de precomenzi pentru seria S24 au fost numai în Coreea.

Datele financiare publicate de Samsung au dezvăluit, de asemenea, venituri în scădere în afacerile cu display-uri, electrocasnice și televizoare inteligente. Acest lucru a fost pus pe seama scăderii cererii de pe piață și a intensificării concurenței.

Pe de altă parte, investitorii ar putea fi încântați să vadă că compania și-a intensificat investițiile în cercetare și dezvoltare. Gigantul sud-coreean cheltuind 7,55 trilioane woni (peste 5,67 miliarde de dolari) în timpul ultimului trimestru, un nou record al companiei.

Pe fondul vântului macroeconomic global persistent, Samsung a spus că se așteaptă la o „îmbunătățire moderată” a câștigurilor sale pentru primele șase luni ale acestui an. Apoi compania estimează o „îmbunătățire mai semnificativă” în a doua jumătate din 2024.