Samsung ar putea abandona senzorul optic de amprente

968
Sursa Foto: JerryRigEverything

2019 a fost anul în care am asistat la dispariția senzorilor de amprente tradiționale în favoarea celor poziționați sub afișaj. Desigur, există încă mai multe modele ceva mai vechi încă existente pe piață. Dar senzorul de amprentă clasic pe smartphone devine din ce în ce mai rar. În ultimul timp chiar și telefoanele din gama mid-range vin cu un senzor de amprentă integrat în display.

Cele mai multe dintre aceste cititoare de amprente sub ecran sunt optice. Adică sunt bazate pe o cameră de înaltă definiție (HD) care surprinde o fotografie cu amprenta degetului. În ultimul timp gigantul tech Samsung a ales să se bazeze pe tehnologia cu ultrasunete Qualcomm pe smartphone-urile sale premium. În acest fel cititoarele de amprente optice au fost instalate cu preponderență pe telefoanele din gama mid-range.

Samsung trece de la un senzor optic de amprentă la unul cu ultrasunete

Cu toate acestea, se pare că gigantul tech cu sediul în Seul este gata să revizuiască această politică. Cel puțin așa rezultă din presa din Coreea de Sud citată de colegii noștri de la site-ul italian HDBlog. De la apariția sa, senzorul de amprentă ultrasonic a fost mai rapid și mai performant decât cel optic. Era inevitabil ca Samsung să ia această decizie de trecere la senzorii ultrasonici.

Ultrasunetele sunt vibrații mecanice cu frecvențe mai mari de 20.000 Hz, de obicei intensitatea redusă. Liliecii folosesc o varietate de tehnici cu ultrasunete pentru a detecta prada și a se orienta. Ei pot detecta frecvențe de peste 100 kHz, până la 200 kHz.

Pe de altă parte, cum putem învinovăți pe Samsung? Qualcomm a adus un senzor cu ultrasunete mai sigur, mai rapid și mai fiabil – în comparație cu soluțiile optice. Dispozitive precum Galaxy S10+ (cel mai complet de la începutul anului) dar și Galaxy Note 10+ (cu referințe foarte bune) au mai avut unele probleme cu citirea amprentei. Dar tehnologia din spatele acestui senzor ultrasonic a fost corectată pe parcurs, astfel încât poate fi folosit în siguranță pentru autentificare în aplicațiile bancare și multe altele.

Posibil seria Galaxy S11 cu senzor de amprente ultrasonic de generația a doua

Pe scurt, este aproape sigur că Samsung să vrea să încheie experiența sa cu senzorii optici și în viitor senzorii ultrasonici vor fi singurii care vor mai apărea pe smartphone-urile sale. În orice caz, acesta nu este încă ultimul cuvânt din partea Qualcomm. Compania americană este pregătită să-și prezinte, poate anul viitor, soluția cu ultrasunete de a doua generație. Este posibil ca acest lucru să se întâmple chiar mai repede, cu anunțul din decembrie al procesorului Snapdragon 865. Momentan nu putem spune cu certitudine care va fi tehnologia, prima sau a doua generație, ce o vom găsi sub afișajul Samsung Galaxy S11 și a variantelor sale.