Samsung amendat cu 39 de milioane euro, a impus prețul televizoarelor

328
Samsung amendat cu 39 de milioane euro, a fixat ilegal prețul televizoarelor
Sursa Foto: Samsung HCMC

Samsung manipulează prețurile televiziunilor sale ilegal de peste cinci ani, potrivit Agenției Olandeze pentru Protecția Consumatorilor. Gigantul coreean de electronice trebuie să plătească pentru acest lucru o amendă de aproape 40 de milioane de euro.

Potrivit Dutch Consumer Protection Agency, via WinFuture, în urma investigațiilor s-a constatat că Samsung a monitorizat activ prețurile cu amănuntul. Agențiea Olandeză pentru Protecția Consumatorilor a adus dovezi relevante că Samsung a cercetat în mod activ internetul pentru oferte deosebit de ieftine de la comercianții cu amănuntul între 2013 și 2018. Apoi reprezentații pentru vânzări din Olanda au pus presiune pe furnizori, astfel încât aceștia să crească prețurile.

Samsung amendată cu 39 de milioane de euro în Olanda

Potrivit Autorităţii de Reglementare a Concurenţei (ACM) din Olanda, Samsung a căutat în mod sistematic oferte online pentru produsele sale. Dacă un preț s-a dovedit a fi mai mic decât cel solicitat de Samsung, dealerul respectiv a fost contactat de angajații producătorului. Apoi au cerut furnizorului să crească prețurile. Samsung a făcut presiuni și asupra dealerilor atunci când concurenții lor s-au plâns că vând anumite televizoare la prețuri avantajoase. Nu a fost specificat la ce fel de televizoare a fost fixat prețul de Samsung. Dar, compania vine aici televizoare OLED, QLED și din gama Lifestyle.

Autoritățile au citat mesaje și e-mailuri WhatsApp dintre angajații companiei unde au găsit dovezi ale acestor practici ilegale. The Netherlands Authority for Consumers and Markets (ACM) – Agenția pentru protecția consumatorilor din Țările de Jos a declarat că toți comercianții cu amănuntul trebuie să fie liberi să aleagă propriile prețuri. Comportamentul Samsung a împiedicat concurența la nivelul comerțului cu amănuntul și a condus astfel la prețuri mai mari pentru clienții.

Din anul 2020 Olanda şi-a schimbat numele şi se numește oficial „Ţările de Jos” (Netherlands). Guvernul speră ca prin această modificare ţara să scape de eticheta pusă de mult timp de „ţară a drogurilor şi a prostituţiei”.

Autoritățile olandeze au amendat acum compania cu 39 de milioane de euro pentru denaturarea concurenței și fixarea prețurilor. În plus, clienții care au achiziționat un televizor Samsung în Olanda în perioada în cauză ar trebui să aibă acum opțiunea de a solicita teoretic despăgubiri cu ajutorul organizațiilor de protecție a consumatorilor. La rândul său, compania a răspuns anunțând că va întreprinde acțiuni în justiție împotriva acestei pedepse.