Samsung Electronics mai aproape de afișajele holografice

506
Sursa Foto: via businesskorea.co.kr

Samsung Electronics a declarat pe 10 noiembrie că o lucrare de cercetare privind „afișajele subțiri holografice” realizată de Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) a fost publicată în revista de renume mondial Nature Communications. Au fost necesari opt ani pentru ca centrul de cercetare să scrie lucrarea. Afișajele holografice sunt considerate cele mai ideale afișaje 3D dintre alte afișaje care prezintă imagini 3D.

Tehnologia hologramă creează imagini vii ca și cum ar fi obiecte reale în fața ochilor. Un afișaj hologramă este similar cu un afișaj de înaltă rezoluție utilizat în mod obișnuit în viața zilnică. Diferența mare între cele două feluri de afișaje este în ceea ce privește dimensiunile.

Samsung a brevetat un smartphone care poate reproduce holograme

Holograma este o tehnologie cu o scalabilitate infinită, deoarece poate fi aplicată într-o varietate de domenii. Poți vedea o persoană aflată la izolare într-o secție de spital, modele virtuale sau crearea de imagini realiste ale artefactelor antice. Cu toate acestea, dacă o hologramă este mărită, unghiul de vizualizare se îngustează și imaginea este deformată.

Cercetătorii de la SAIT au dezvoltat un dispozitiv optic special numit „S-BLU” pentru a rezolva această problemă. Prin utilizarea acestei tehnologii, unghiul de vizualizare poate fi lărgit de 30 de ori prin devierea unei imagini de hologramă în direcția unui observator. O altă realizare majoră a cercetătorilor este prezentarea unei metode care poate produce imagini de hologramă 4K în timp real.

Fizicianul Dennis Gabor a inventat holografia în 1947 când lucra la compania Thomson-Houston din Rugby, Anglia. Pentru această invenție a primit în 1971 Premiul Nobel pentru Fizică. De obicei, o hologramă este o înregistrare fotografică a unui câmp de lumină.

Samsung a brevetat la WIPO și la USPTO în SUA  un „aparat și metodă de reproducere a hologramei”. Brevetul a fost publicat în noiembrie 2018 și descrie în detaliu modul în care o imagine 3D poate fi proiectată în aer. Concluzia este că Samsung are în vedere lansarea unui smartphone care poate proiecta o hologramă. Nu știm dacă și când vom vedea primul smartphone holografic Samsung.

Avem nevoie de mai multă cercetare și dezvoltare înainte de a putea folosi fără probleme holograme în viața noastră”. A declarat Won Kang-hee, cercetător la Samsung Advanced Institute of Technology, conform Business Korea. „Cu toate acestea, ne așteptăm ca o utilizare limitată a imaginilor mici de hologramă să fie realizată mai devreme. De exemplu vom putea selecta produse utilizând imagini de hologramă”.