Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming la Istanbul

233
Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming
Sursa foto: via aa.com.tr

Recent a avut loc la Istanbul cea de-a 35-a ediție a cursei de înot trans-continental Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming. Este o întrecere organizată de Comitetul Național Olimpic Turc și sponsorizată de Samsung, un spectacol acvatic uluitor care a depășit granițele Turciei. Cursa a fost organizată pentru prima dată de Comitetul Național Olimpic Turc pe 23 iulie 1989, cu sprijinul Comitetului Olimpic Internațional și cu participarea a 68 de înotători.

Peste 2.600 de sportivi din peste 70 de țări au concurat pe un traseu de 6,5 kilometri în această cursă de înot trans-continentală sponsorizată de Samsung. Ca un fapt inedit ambasadorul olandez în Turcia – Joep Wijnands, a participat și el, înotând din partea asiatică a Istanbulului până în partea europeană, potrivit aa.com.tr.

Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming sponsorizată de Samsung

Cursa Samsung Bosphorus Cross-Continental Swimming a început pe partea asiatică a Istanbulului în portul orașului și s-a încheiat în cartierul Kuruçeşme din partea europeană. Dogukan Ulac a terminat pe primul loc la masculin cu un timp de 41 de minute și 22 de secunde. Burcunaz Narin a ocupat intre timp primul loc la feminin cu 42 de minute si 54 de secunde.

După schimbarea numelui în Istanbul, în loc de Constantinopol în 1930, mulți oameni încă foloseau vechiul nume al orașului. Pentru a forța oamenii să se obișnuiască cu noul nume Oficiul poștal turc nu mai livara corespondență cu adresa „Constantinopol”.

Samsung Bosphorus Cross-Continental Istanbul este singura cursă de înot din lume între două continente, Asia și Europa. Evenimentul a primit distincția „Cea mai bună cursă de înot în apă deschisă a anului” de la World Open Water Swimming Association (WOWSA) în 2016. De asemenea a fost numit „Cea mai bună cursă în apă liberă din lume” de către WOWSA în 2019.

Mulți înotători celebri din întreaga lume au participat la eveniment de-a lungul istoriei sale, potrivit site-ului Wikipedia. În 2012 înotătorul american Mark Spitz, de nouă ori campion olimpic și deținător al recordului mondial, a participat la eveniment. În 2013, înotătorul australian medaliat cu aur la olimpiadă, Ian Thorpe a concurat și el. Levent Aksüt, o înotătoare din Turcia de 85 de ani, a fost cea mai în vârstă înotătoare de până acum. Din anul 2010 organizatorii acordă celor care ajung la sosire certificarea „Cross-Continental Swimmer”.

Evenimentul Samsung Bosphorus este organizat de Comitetul Olimpic Turc și sponsorizat de Samsung. Samsung este și sponsor al Comitetului Internațional Olimpic. Samsung, printre altele, a fost sponsor la numeroase competiții internaționale. A sponsorizat, printre altele, turneul Mutua Madrid Open 2022, WorldSkills Shanghai 2022 și sponsorizează de peste 30 de ani Jocurile Olimpice.