Samsung și BT au transmis live 8K meciul Arsenal – Olympiacos

703
Sursa Foto: avforums.com

Anul acesta la Forumul Samsung, desfășurat la La Valletta, Malta, gigantul tech a prezentat noile televizoare 8K destinate pieței europene pentru anul 2020. A fost prezent și televizorul Samsung QLED 8K (Q950TS), care marchează extinderea gamei QLED 8K. Conștient de faptul că unul dintre principalele lucruri care nu îi atrage pe consumatori să cumpere televizoare 8K este lipsa conținutului de 8K, Samsung a colaborat cu gigantul de telecomunicații BT din Anglia pentru prima transmisie sportivă în direct 8K din Marea Britanie.

A fost transmis meciul de fotbal Arsenal / Olympiacos din UEFA Champions League, conform revistei Forbes. Meciul a avut loc pe stadionul Emirates Stadium din Londra pe 27 februarie. Transmisia a fost disponibilă în 8K doar pe televizoarele Samsung amplasate în diferite locații din jurul stadionului. Detaliile afișate de aceste televizoare au fost incredibile! Au fost în mod clar peste cele 4K pe care le-am văzut la televizoarele normale. Imaginea a fost extrem de aproape de realitate.

Posibil din 2021 transmisii ale meciurilor de fotbal din Anglia în 8K

Televizoarele Samsung QE82Q950R și-au arătat adevărata clasă. A fost impresionant iar Samsung și BT TV au demonstrat că o transmisie în 8K este cel mai aproape de realitate. Un purtător de cuvânt al companiei engleze prezent la eveniment a confirmat că intenția este ca o aplicație de streaming BT să fie lansată pe televizoarele Samsung 8K în curând. Este posibil în sezonul 2020/2021 al competiției de fotbal Premiership. Acest lucru va permite abonaților serviciului BT Ultimate să urmărească transmisii de fotbal în 8K nativ, completat cu HDR.

Samsung a susținut că, deoarece BT folosește în prezent sistemul de compresie HEVC pentru transmisiile sale, este posibil ca aplicația BT capabilă de 8K să funcționeze și pe toate generațiile sale anterioare de televizoare 8K, inclusiv cele din 2018.

BT TV este un serviciu IPTV (Internet Protocol TV) cu abonament la cerere. A fost lansat în decembrie 2006. BT TV este o divizie a companiei de telecomunicații din Marea Britanie British Telecom Group. La sfârșitul lunii iunie 2019, BT TV avea 1,9 milioane de clienți.

Transmisiile BT în 8K HDR au fost filmate folosind o singură cameră 8K Sony UHC8300. Aceasta costă aproximativ jumătate de milion de dolari! BT spera să folosească două astfel de camere în viitor. BT a vrut să folosească două camere la această transmisie. Numai că cea de-a doua cameră nu a putut fi trimisă din Japonia din cauza coronavirusului.

HDR-ul a fost setat la 1.000 de nits. Un inginer BT a sugerat că nivelul maxim de luminozitate al materialului video ar putea fi setat în mod semnificativ mai mare decât 1.000 nits în viitor, pentru a ține cont de capacitățile 2.000 – 4.000 de nits ale televizoarelor 8K Samsung.

Samsung este în 8K Association, ce are ca scop creșterea conținutului 8K

BT vizează viteze pentru acasă cuprinse între 60 și 80 Mbps pentru eventualul său serviciu public de sport în direct de 8K. Compania BT a sugerat, de asemenea, că va experimenta un nou format – AV1, pentru a vedea dacă acest lucru ar putea furniza o compresiune 8K și mai eficientă în viitor.

Lipsa conținutului 8K face ca utilizatorii să se confrunte cu aceleași probleme ca atunci când a apărut 4K. Recent Samsung a intrat într-un parteneriat cu 8K Association (8KA) pentru certificarea televizoarelor 8K. Această asociație și alte companii membre militează pentru crearea, creșterea și distribuția conținutului 8K.