Samsung va furniza cipuri de memorie HBM3 pentru Nvidia

290
Samsung NVIDIA
Sursă foto: MarineloTende

Samsung va începe să furnizeze cipuri de memorie HBM3 (High Bandwidth Memory 3) companiei Nvidia începând din Q4 2023. HBM3 este o generație mai nouă de memorie optimizată pentru a funcționa cu acceleratoare de inteligență artificială. În urma acestei informații, acțiunile Samsung pe NASDAQ au crescut brusc cu mai mult de 6%.

Samsung a încheiat un acord cu Nvidia pentru a furniza companiei americane cipuri avansate de memorie HBM3. Cipurile Samsung au trecut testul final de calitate al NVIDIA Corp., potrivit Korea Economic Daily, care a citat surse anonime din industrie. Potrivit sursei, citate de Investing.com, Samsung va începe furnizarea de cipuri de memorie cheie încă de luna viitoare. Merită remarcat faptul că Samsung este și sursa principală de HBM3 a AMD pentru acceleratoarele sale Instinct MI.

Samsung va furniza cipuri de memorie pentru Nvidia

NVIDIA ar beneficia enorm de pe urma colaborării cu Samsung pentru cipuri de memorie HBM3. Compania din Santa Clara, California, ale cărei acțiuni au crescut de trei ori în acest an până la o valoare de piață de 1,2 trilioane USD, ar putea avea performanțe și mai bune și o aprovizionare mai stabilă în urma acestei colaborări.

High Bandwidth Memory 3 (HBM3), este o interfață de memorie de mare viteză pentru computer care poate funcționa cu acceleratoare de inteligență artificială. Este considerat ideală pentru serviciile AI care necesită stocare intensivă. În prezent, SK Hynix este liderul mondial în cipurile de memorie HBM3. Cu toate acestea, odată cu intrarea Samsung pe piață, experții consideră că Samsung pune în pericol dominația SK Hynix.

Nvidia este o companie multinațională americană cu sediul în Santa Clara, California, fondată în 1993. Proiectează procesoare grafice profesionale și pentru jocuri și cipset-uri pentru PC și auto. Nvidia nu are facilități de producție, este o companie fabless.

Anterior, rivalul Samsung din Coreea de Sud, dar și de pe piața globală de cipuri, SK Hynix Inc., a fost singurul furnizor al acestor cipuri pentru Nvidia. După acest anunț de colaborare între Samsung și Nvidia, acțiunile companiei SK Hynix au scăzut cu aproximativ 1,5%. Micron Technology din SUA produce și astfel de cipuri HBM3, dar până acum are doar sub 10% din piață, potrivit TrendForce.

Sursă foto: SamsungSemiconductor

Momentan compania Samsung a refuzat să dea detalii despre această colaborare. Samsung va începe să furnizeze cipurile sale de memorie HBM3 către Nvidia încă de luna viitoare. NVIDIA domină în prezent 90% din piața GPU-urilor centrate pe AI. În urma furnizării de către Samsung de memorii HBM3 companiei Nvidia experții din domeniu se așteaptă ca Samsung să ajungă la o cotă de piață de 50% în acest domeniu.