Samsung CLX lansat, este primul modul de memorie de 512GB din industrie

239
Samsung CLX lansat este primul modul de memorie de 512GB din industrie
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Samsung Electronics, liderul mondial în tehnologia avansată de memorie, a anunțat ieri dezvoltarea primului modul de memorie DRAM Compute Express Link (CXL) de 512GB din industrie. Cu Samsung CLX de 512GB compania face un pas important în față și permite o capacitate de memorie extrem de mare cu latență scăzută în sistemele IT.

De când a introdus primul prototip CXL DRAM din industrie cu un controler FPGA (field-programmable gate array) în mai 2021, Samsung a lucrat îndeaproape cu companii de centre de date, servere de întreprindere și cip-seturi pentru a dezvolta un dispozitiv CXL îmbunătățit, personalizabil. Noua memorie DRAM Smasung CXL este construită cu un controler CXL cu circuit integrat specific pentru aplicație (ASIC). Este primul modul care include 512GB de DRAM DDR5, având o capacitate de memorie de patru ori mai mare și o cincime din latența sistemului față de oferta anterioară Samsung CXL.

Mărci precum Lenovo și Montage Technology lucrează cu Samsung Semiconductor pentru a integra module CXL DRAM în sistemele lor. CXL oferă o capacitate mult mai mare decât sistemele convenționale DDR și este mai ușor de scalat și configurat. Conform SamsungNewsroom, noul modul de memorie oferă performanțe mai bune în sarcinile de lucru AI, big data și metaverse.

Samsung CXL un modul de memorie de 512GB

În ultimii ani, creșterea metaversului, AI și big data a generat cantități explozive de date. Cu toate acestea, designul convențional DDR limitează scalarea capacității de memorie dincolo de intervalul de zeci de terabyte. Astfel a fost nevoie de o tehnologie de interfață de memorie complet nouă, cum ar fi DRAM Samsung CXL.

Baza mare de memorie care este partajată între CXL și memoria principală permite unui server să-și extindă capacitatea de memorie la zeci de terabytes și, în același timp, să-și mărească lățimea de bandă la câțiva terabytes pe secundă. Modulul DRAM Samsung CXL de 512GB de la Samsung va fi primul dispozitiv de memorie care acceptă interfața PCIe 5.0. Noua memorie va veni într-un factor de formă EDSFF (E3.S). Acesta este potrivit în special pentru serverele și centrele de date de mare capacitate de generație următoare.

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) este un standard de magistrală de comunicații. Acesta permite diferitelor componente ale PC-ului – placă grafică, stocare, plăci suplimentare etc. – să comunice între ele.

Compania va începe să eșantioneze DRAM-ul Samsung CXL de 512GB cu clienții și partenerii săi în Q3 2022. Samsung intenționează să aibă memoria pregătită pentru comercializare pe măsură ce platformele de server de generația următoare vor fi disponibile. Samsung colaborează cu mulți furnizori mondiali de centre de date, servere și chipset-uri pentru a furniza tehnologii de interfață de ultimă generație care pot aduce beneficii extrem de tangibile industriei IT.