Samsung ar putea să cumpere o companie cu 55 miliarde de dolari

384
Samsung ar putea sa cumpere o companie cu 55 miliarde de dolari
Sursa Foto: via telegraaf.nl

A spune că Samsung are buzunare adânci ar fi o subevaluare, ca să nu spunem o jignire pentru companie. Compania are o sumă de peste 114 miliarde de dolari în numerar și nu a efectuat nicio achiziție majoră recent. Cea mai mare afacere Samsung a avut loc în 2016, când a achiziționat Harman International pentru 8 miliarde USD.

Mai mule zvonuri recente, din mai multe surse, afirmă că Samsung se pregătește de cumpărături și urmărește o achiziție majoră. Se pare că gigantul coreea dorește să achiziționeze un producător de semiconductori pentru a-și consolida poziția pe piață. Potrivit informațiilor, există o companie care costă 55 de miliarde de dolari de care Samsung este interesat.

A găsit Samsung ținta perfectă de achiziție?

CFO-ul Samsung Choi Yoon-ho a dezvăluit la începutul acestui an că Samsung caută fuziuni și achiziții în industria semiconductoarelor auto. Nu a menționat potențialele ținte pe care le verifică, dar observatorii de pe piață au făcut câteva predicții. Zvonuri despre această companie au mai fost, dar acum se intensifică, potrivit SamMobile.

Compania olandeză NXP Semiconductors este un nume menționat în mod repetat în ultimele informații. Această companie are un preț de piață de 55 miliarde de dolari și pare să fi atras atenția Samsung. Alte companii, inclusiv Texas Instruments și Microchip Technologies, au fost, de asemenea, desemnate ca potențiale ținte. Cu toate acestea, unii analiști consideră că acestea din urmă este posibil să nu fie potrivite pentru Samsung. Chiar și compania japoneză Renesas Electronics a fost în vizorul Samsung.

Analistul JP Morgan, JJ Park, este de părere că achiziția NXP Semiconductors are sens pentru Samsung. Singurul motiv pentru care Samsung dorește să cumpere o companie în acest spațiu este să își consolideze poziția pe piața semiconductorilor auto. Aproximativ 10% din veniturile NXP vin de la Continental AG, o companie germană de piese auto.

JP Morgan este o bancă americană și una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume. Este cea mai mare bancă din SUA și a șasea cea mai mare bancă din lume ca active, cu active totale de 2,687 trilioane de dolari SUA.

Nu este ca și cum Samsung ar plăti pur și simplu 55 de miliarde de dolari din cei 114 miliarde de dolari în numerar pe care îi are în bancă. Astfel de oferte masive sunt rareori cumpărate atât de simplu. Oricum ar fi, cu siguranță ar fi cea mai mare achiziție a companiei de până acum.

Ar fi o tranzacție uriașă pe piața semiconductoarelor

Afacerea, dacă se va efectua, ar depăși multe dintre tranzacțiile de mare valoare de pe piața semiconductoarelor. De exemplu, NVIDIA a cumpărat ARM pentru 40 de miliarde de dolari anul trecut. AMD a cumpărat Xilinx pentru 35 de miliarde de dolari. Cu buzunare semnificativ mai adânci și mult mai musculoasă financiar, Samsung nu va avea probleme pentru o tranzacție așa de masivă.

Cu toate acestea, dacă se va ajunge la o înțelegere este cu totul altă problemă. Doar aceste informații nu sunt o indicație sigură a unei tranzacții iminente. Dar dacă acest lucru se va întâmpla, ar fi o afacere excelentă pentru gigantul high-tech.