Samsung crede că „nu este niciodată prea devreme” pentru a explora 6G

391
Samsung crede ca nu este niciodata prea devreme pentru a explora 6G
Sursa Foto: laptrinhx.com

Samsung a lansat o Carte Albă 6G unde spus că „nu este niciodată prea devreme să începem pregătirea pentru 6G”. Noile rețele 6G vor aduce un potențial avansat pentru experiențe captivante cu Extended Reality (XR), holograme sau gemeni digitali.

Încă nu ne putem bucura pe deplin de complexitatea conexiunilor 5G și Samsung se gândește deja la generația 6G. Și, în timp ce până la o dată scadentă pare a fi un drum lung, rămâne să ne gândim continuu la acest joc de schimbare a tehnologiilor celulare menit să ne schimbe viața și toate industriile.

Viitoarele rețele mobile 6G deja în vizorul Samsung

Poate cam devreme, poate nu, ca Samsung să privească la potențialul următorului standard de telecomunicații mobile – 6G. Cartea Albă este intitulată: 6G – Următoarea experiență hiper-conectată pentru toți și acoperă diferite aspecte ale viitorului standard de conectivitate, inclusiv mega-tendințe, cerințe tehnice, aplicații potențiale și tehnologii care vor coexista alături de rețelele de nouă generație.

Acum când comercializarea 5G este încă în stadiul inițial, nu este niciodată prea devreme pentru a începe pregătirea pentru 6G. Durează de obicei aproximativ 10 ani de la începutul cercetării până la comercializarea unei noi generații de tehnologii de comunicații”. A explicat Sunghyun Choi, șeful Centrul de cercetare avansată în comunicații, conform Techwireasia.

Am lansat deja cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor 6G, bazându-ne pe experiența și capacitatea pe care le-am acumulat de-a lucrul mai multor generații de tehnologii de comunicații, inclusiv 5G„. Samsung a inclus o cronologie și a prezis că cea mai timpurie comercializare a 6G ar putea debuta în 2028. Dar comercializarea în masă a 6G poate avea loc în jurul anului 2030.

Extended reality (XR) se referă la toate mediile combinate de realitate augmentată (AR), realitate mixtă (MR) și realitate virtuală (VR) și zonele interpolate între ele. „X” reprezintă o variabilă pentru orice tehnologie de calcul spațială actuală sau viitoare.

Samsung enumeră serviciile specifice care vor fi în cele din urmă factori majori pentru 6G. Sunt incluse aici afișaje holografice mobile de înaltă fidelitate și Realitate extinsă sau Extended reality (XR), care combină aplicații de realitate virtuală, augmentată și mixtă, printre altele. Gigantul tech a pus un accent deosebit pe aplicațiile în tehnologia captivantă: „această XR a atras o atenție deosebită și a deschis noi orizonturi în diverse domenii. Are aplicații inclusiv în divertisment, medicină, știință, educație și în diferite tehnologii de fabricație„.

Viteze de transfer date hiper-rapide cu 6G

În timp ce Samsung prevede nenumăratele cazuri de utilizare a tehnologiei XR în diferite industrii, „rata actuală de date de 5G a utilizatorului actual nu este suficientă pentru streaming fără probleme”, a adăugat Samsung.

Cartea albă Samsung a subliniat că 6G ar trebui să atingă mai întâi câteva repere. Rate de date hiper-rapidă care depășește 5G, cu viteze de descărcare de cel puțin 1.000 Gbps (de 50 de ori viteza de 5G) și cea mai mică latență din toate timpurile, pe care Samsung o descrie ca „latență mai mică de 100 μs”.

Aceste capacități ar fi premisele pentru alimentarea afișajelor holograme 3D pe telefoane mobile pentru a reproduce entități fizice. De exemplu, oameni, obiecte, dispozitive și locuri, creând gemeni digitali care pot interacționa cu dispozitive VR sau afișaje holografice.

Cu această Carte Alba 6G oferă o perspectivă revigorantă asupra viitoarelor rețelei mobile de ultimă generație. Pe fondul progresului rapid al implementării 5G la nivel mondial, compania nu este prima care pune ochii pe succesorul 5G. În noiembrie anul trecut, China a anunțat că reunește mai multe echipe pentru a dezvolta și studia 6G. Ministrul Științei și Tehnologiei din China a declarat: „6G se află în etapa inițială, traseul tehnic nu este clar încă. Indicatorii cheie și scenariile de aplicare nu au fost standardizate și definite”.

În Finlanda, Universitatea din Oulu progresează în cercetarea și dezvoltarea viitorului standard de conectivitate alături de gigantul mobil Nokia. În 2019, președintele american de atunci Trump a scris pe Twitter: vreau tehnologie 5G și chiar 6G în SUA cât mai curând posibil. Este mult mai puternică, mai rapidă și mai inteligentă decât standardul actual. Companiile americane trebuie să-și intensifice eforturile sau să rămână în urmă”.

Colaborare între asistenți inteligenți și viteze hiper-rapide

În mod clar, națiunile puternice din întreaga lume nu stau cu brațele încrucișate. Așteaptă implementarea la scară largă a 5G pentru a putea pregăti o foaie de parcurs 6G. Dar aspectele promițătoare din Cartea Albă 6G Samsung, sunt mai mult decât suficiente pentru a stimula interesul tuturor.

Cercetătorii spun că 6G va fi „forța motrice” a unei noi generații de algoritmi AI și de învățare automată. Viitoarele rețele mobile au capacitățile de a sprijini „colaborări pe scară largă între asistenți inteligenți”. Una dintre aplicațiile conectivității sporite ar putea fi progresele în dezvoltarea vehiculelor autonome.

Pe lângă asta, așa cum a subliniat Samsung, rețeaua de viteză hiper-rapidă va permite generarea și prelucrarea datelor în timp real. Acest element va contribui semnificativ la creșterea eficienței muncii în domenii precum finanțele și asistența medical și multe altele.