5G este aici! Dar acum așteptăm să vină și 6G. Iată ce trebuie să știi!

769
Da 5G este aici Dar ce este 6G Iata ce trebuie sa stii
Sursa Foto: hindustantimes.com

La fiecare zece ani sau mă rog cam așa, primim o nouă generație de tehnologie mobilă. Noua generație vine de obicei cu promisiunea de a fi mult mai avansată decât cea care a precedat-o. Și acest lucru este adevărat. Sosirea rețelei 2G a venit cu mesaje text, lansarea serviciilor 3G și sosirea 4G a făcut ca internetul mobil să devină o realitate practică. Acum, după 5G, bate la ușă și 6G.

Rețeaua actuală 5G, din păcate încă indisponibilă în România, nu diferă, oferind viteze de gigabit, o capacitate mai mare și o latență foarte scăzută. Acest lucru înseamnă că va fi mai ușor să transmiteți în flux videoclipuri, să obțineți un semnal în locații aglomerate și în interior și vor fi posibile aplicații complet noi de afaceri și de consum. Primele rețele 5G au fost lansate în Coreea de Sud în 2019.

Peste un miliard de persoane vor avea acces la nivel global la ele până la sfârșitul anului 2020. În următorii cinci ani, patru din zece conexiuni vor fi 5G. Chiar dacă 5G este relativ la început, deja ne gândim la 6G. În mod deloc surprinzător, ne așteptăm să se numească 6G. Mai jos, prin intermediul Tech Radar, vă prezentăm ce ne așteptăm să fie noua rețea 6G.

Ce este 6G și care este diferența față de 5G?

6G – așa cum sugerează și numele – este a șasea generație de conectivitate mobilă. Încă nu este momentan foarte clar ce formă finală va avea 6G până la standardizare. Dar, nu este prea devreme pentru a specula ce tehnologii vor fi incluse și ce caracteristici va avea. Dacă acum știm ce înseamnă cifrele însoțite de o literă pe ecranul unui telefon Samsung, mai jos vom afla ce înseamnă și 6G.

Este evident că 5G va beneficia de schimbările de backend făcute rețelelor mobile pentru a alimenta 5G. Operatorii au densificat rețelele radio cu mai multe antene, astfel încât este mai ușor să obțineți un semnal, în special în interior, în timp ce tehnologiile cloud și Edge computing înseamnă că datele pot fi procesate mai aproape de utilizatori – chiar și la un nivel înalt, astfel încât latența este mult mai mică. 6G se va baza pe această structură și va introduce noi capacități, cu mult peste limitele 5G.

Edge computing – aduce calculul și stocarea datelor mai aproape de locația în care este necesar. Este astfel posibil să se minimizeze cerințele de lățime de bandă și centrele de procesare a datelor prin efectuarea analizelor cât mai aproape de sursele de date.

Cea mai evidentă diferență este viteza. 6G va utiliza echipamente radio mai avansate și un volum și o diversitate mai mare de unde radio decât 5G. Va utiliza spectrul Extreme High Frequency – frecvență înaltă extremă, care oferă viteze ultra-ridicate și capacitate uriașă pe distanțe scurte.

Dacă despre vitezele 4G s-a vorbit în termeni de megabit, 5G va împinge bariera gigabitului foarte mult. Dar 6G va depăși limitele imposibilului, va oferi teoretic viteze de terabit. Majoritatea utilizatorilor vor depăși 100Gbps, dar acesta este încă un bitrate de transformare.

Viitoarea rețea va acoperi tot globul

În ceea ce privește acoperirea, 6G va deveni omniprezent. Tehnologia prin satelit 6G și suprafețele inteligente capabile să reflecte semnale electromagnetice vor oferi o latență scăzută, conectivitate multi-gigabit în toate părțile lumii. Sunt acum locuri unde este dificil să pătrundă semnalul rețelelor convenționale 4G și chiar 5G. Cu viitoarea rețea cele mai îndepărtate părți ale globului, cerul și oceanele ar putea fi conectate instant la 6G.

În timp ce 5G utilizează deja AI pentru optimizare, alocare dinamică a resurselor și pentru procesarea datelor, latența extrem de scăzută de mai puțin de o milisecundă și arhitectura distribuită înseamnă că 6G va putea furniza informații omniprezente și integrate. Într-adevăr, operatorul japonez NTT DoCoMo crede că 6G va permite folosirea inteligenței artificiale (AI) similar cu creierul uman. Ceva de domeniul incredibilului!

6G va fi, de asemenea, mai eficient decât predecesorul său și va consuma mai puțină energie. Eficiența energetică este esențială pentru o industrie mobilă mai durabilă din cauza creșterii anticipate a generării de date.

Ce va putea face noua rețea 6G?

Viteze mai rapide, capacitate mai mare și latență mai mică vor elibera aplicațiile de constrângerile puterii de procesare ale telefonului. Toate acestea vor conecta mai multe dispozitive la rețea și vor estompa liniile dintre lumea fizică, cea umană și cea digitală. Serviciile existente vor fi transformate, dar 6G ar putea fi rețeaua care oferă în cele din urmă cazuri de utilizare din domeniul science-fiction.

Vitezele terabit vor face inevitabil din Netflix o experiență mai plăcută, iar apelurile FaceTime sunt mai puțin dureroase. Acoperirea planetară și „lucrurile” mai conectate vor schimba modul în care interacționăm cu tehnologia – și potențial cu lumea însăși.

Viitoarea rețea va permite servicii digitale de localizare și conștient de context, precum și experiențe senzoriale, cum ar fi realitatea extinsă cu adevărat imersivă (XR) și holograme de înaltă fidelitate. În loc de apeluri Zoom, va fi posibil să vorbiți cu oamenii în timp real în VR, folosind senzori purtabili, astfel încât utilizatorii să aibă senzația fizică de a fi în aceeași cameră împreună. Internetul obiectelor se va extinde și va deveni mai avansat, oferind aplicațiilor mai multe date și mai multe capabilități. AI în timp real ar putea transforma robotica, în timp ce extinderea acoperirii 6G peste tot în aer, pe mări și oceane (nu știm dacă și sub pământ 😐) ar putea ajuta aplicațiile maritime, aeronautice și chiar spațiale conectate.

Și pentru că 6G este mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât 5G, poate fi chiar posibil ca dispozitivele IoT cu un consum redus să fie încărcate prin rețea – transformând economia implementărilor în masă și contribuind la sustenabilitate.

Cine lucrează deja la rețeaua viitoare 6G și când va fi disponibilă?

Având în vedere creșterea conectivității mobile ca teren de luptă geopolitic, nu este de mirare că guvernele din întreaga lume sunt dornice ca țările lor să fie lideri în domeniul nașterii dezvoltării 6G.

Există o serie de proiecte de cercetare finanțate din fonduri publice și private în întreaga lume. Unul dintre cele mai notabile este proiectul „6Genesis” de 251 milioane EUR în Oulu, Finlanda de Nord. Este o locație care a fost asociată de mult timp cu evoluțiile rețelelor mobile. Eforturile de cercetare ale Chinei în acest domeniu au dus deja la lansarea unui satelit 6G în spațiu. În același timp nici Samsung și nici Nokia nu stau cu mâinile în sân. Ambele conduc eforturile în Coreea de Sud și Europa. Având în vedere mulțimea de brevete de invenție în AI și 5G ale companiei Samsung, nu va fi deloc o surpriză să vedem prima dată rețeaua 6G în Coreea de Sud. Am ținut cont în această afirmație pe faptul că viitoarea rețea se va baza pe 5G.

Când va fi disponibil 6G? Dezvoltarea este încă într-un stadiu incipient și o lansare finală va depinde de ritmul de lansare și de un consens cu privire la tehnologiile care cuprind în cele din urmă standardul final. Samsung consideră că serviciile comerciale 6G ar putea fi disponibile încă din 2028! Dar probabil 2030 este o dată mai plauzibilă. Deci, nu vă așteptați să vedeți micul logo 6G pe telefonul dvs. în următoare perioadă de timp. Să fim sinceri, nici nu știm cum vor arăta atunci smartphone-urile!

4G și 5G vor coexista pentru o bună perioadă de timp (au aceeași rețea de bază). Probabil 6G și 5G vor funcționa împreună tot pentru o perioadă de timp.