Samsung participă la proiectul de dezvoltare software „RISC-V”

305
Samsung participa la proiectul de dezvoltare software RISC-V
Sursa foto: Samsung Global Newsroom

Samsung participă la un proiect de dezvoltare software open source (SW) pentru a construi un ecosistem avansat de semiconductori. Samsung Electronics a anunțat zilele trecute că a devenit membru al consiliului de administrație operațional pentru „RISE (RISC-V Software Ecosystem, Rise)”. Este un proiect de dezvoltare software open source lansat de Linux Foundation.

RISE este o organizație lansată pentru a dezvolta software folosind „RISC-V (Risk Five)”, un ecosistem de proiectare a semiconductorilor cu sursă deschisă. Participă companii globale de IT și semiconductori precum Samsung Electronics, Google, Intel, Nvidia și Qualcomm. Deoarece RISC-V nu este deținut de o anumită companie, orice companie îl poate folosi gratuit pentru a proiecta semiconductori odată ce software-ul care îl folosește este dezvoltat. Acest lucru se așteaptă să contribuie în mare măsură la extinderea ecosistemelor aferente.

În special, este ușor de implementat aplicații sau servicii care funcționează pe cipset-uri bazate pe RISC-V iar resursele necesare pentru dezvoltare și întreținere pot fi reduse. În acest fel este de așteptat să fie utilizat în diverse domenii, cum ar fi telefoanele mobile, aparatele de uz casnic, centre de date și aplicații pentru vehicule.

Proiect de dezvoltare software „RISC-V” – Samsung participă

Companiile care participă la proiectul RISE, inclusiv Samsung, plănuiesc să dezvolte împreună software bazat pe RISC-V (Reduced Instruction Set Computer). Arhitectura RISC-V a fost dezvoltată inițial de un grup de cercetători de la Parallel Computing Laboratory de la University of California, Berkeley.

University of California, Berkeley, SUA a fost înființată în 1868. Berkeley are mai mulți laureați ai Premiului Nobel (107) câștigători ai Premiului Turing (25), medaliați Fields (14) și câștigători ai Premiului Wolf (30) decât orice altă universitate din SUA.

Pentru ca RISC-V să fie comercializat, este important să se asigure software-ul care are performanță, securitate, fiabilitate și compatibilitate”. A spus Amber Huffman, cercetător șef la Google și președinte al proiectului RISE, potrivit Samsung Newsroom. „Vom securiza și vom extinde ecosistemul RISC-V. Va deveni omniprezent și se preconizează că va deschide calea pentru următorii 50 de ani de proiectare și inovare în calcul.

Diverse aplicații pentru RISC-V includ, printre altele:

  • Inteligenţă artificială
  • Realitate augmentată
  • Automobile
  • Servere cloud
  • Dispozitive de calculator și controlere
  • Procesoare de uz general
  • Internetul Lucrurilor
  • Învățare automată
  • Realitate virtuala

Credem în misiunea de bază a proiectului RISE, în care putem aplica modelul de succes dovedit al inovației open source. Samsung vrea să contribuie și să colaboreze cu membrii proiectului RISE pentru a construi un ecosistem de software open source bazat pe RISC-V.” A declarat Soohong Daniel Park, șeful grupului Open Source la Samsung Research și membru în Consiliului de administrație Linux Foundation.

Consiliul de conducere al RISE include membrii de la 13 companii. Acestea sunt Andes, Google, Intel, Imagination Technologies, MediaTek, NVIDIA, Qualcomm Technologies, Red Hat, Rivos, Samsung, SiFive, T-Head și Ventana.