Acasă Stiri Samsung lucrează la dispozitive extensibile de diferite forme

Samsung lucrează la dispozitive extensibile de diferite forme

Odată cu crearea actualelor afișaje flexibile mulți s-au întrebat care va fi următoarea mare dezvoltare în tehnologia de afișare. Pe 4 iunie, cercetătorii de la Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), centrul de cercetare și dezvoltare Samsung dedicat tehnologiilor viitoare de ultimă generație, au publicat un studiu în revista de renume mondial „Science Advances” despre o tehnologie care depășește limitele dispozitivelor extensibile.

În acest studiu s-au dat detalii despre performanțe obținute de Samsung în testarea unui dispozitiv extensibil cu alungire mare. Această cercetare a fost, de asemenea, prima din industrie care a dovedit potențialul de comercializare a dispozitivelor extensibile. Tehnologia Samsung este capabilă să fie integrată cu procesele de semiconductoare existente. Samsung Electronics lucrează la afișaje OLED extensibile care se pot lipi de piele și pot monitoriza bătăile inimii purtătorului.

Echipa de cercetare Samsung SAIT care a demonstrat viabilitatea dispozitivelor extensibile este următoarea: cercetător principal Jong Won Chung (co-prim autor); Cercetător principal Youngjun Yun (autor); Cercetător Yeongjun Lee (co-prim autor), toți cercetători la Samsung SAIT Organic Material Lab.

Echipa de cercetare SAIT a reușit să integreze un afișaj LED extensibil organic (OLED) și un senzor de fotopletismografie (PPG) într-un singur dispozitiv pentru a măsura și afișa ritmul cardiac al utilizatorului în timp real, creând astfel factorul de formă „piele electronică extensibilă”. Succesul acestui caz de testare demonstrează fezabilitatea extinderii tehnologiei la alte aplicații. Se preconizează că această cercetare va crește absorbția dispozitivelor extensibile în viitor.

Ecran Samsung OLED „Skin” – poate fi întins cu până la 30%

Una dintre marile realizări ale acestei cercetări a fost aceea că echipa a reușit să modifice compoziția și structura „elastomerului”, un compus polimeric cu elasticitate și rezistență excelentă și să utilizeze procesele de fabricație a semiconductoarelor existente pentru a-l aplica pe substraturile afișajelor OLED extensibile împreună cu senzori optici de flux sanguin. Echipa a reușit apoi să confirme că senzorul și afișajul au continuat să funcționeze în condiții normale. Nici senzorul și nici afișajul nu au prezentat nicio degradare a performanței după o alungire de până la 30%.

Pentru a-și testa cercetările, cercetătorii SAIT au atașat senzori de ritm cardiac și sisteme de afișare OLED extensibile la încheietura mâinii interioare, lângă artera radială. Artera superficială din antebraț care este de obicei folosită pentru a-și lua pulsul. Acest lucru le-a permis să confirme că mișcarea încheieturii mâinii nu a cauzat nicio deteriorare a proprietăților, soluția rămânând fiabilă după o alungire a ecranului de până la 30%. Testul a confirmat că senzorul și afișajul au funcționat și după ce au fost întinse de 1.000 de ori. Mai mult, la măsurarea semnalelor de la o încheietură în mișcare, s-a constatat că senzorul înregistra bătăile inimii de 2,4 ori mai puternic decât un senzor normal fix.

Punctul forte al acestei tehnologii este că vă permite să vă măsurați datele biometrice pentru o perioadă mai lungă. În acest fel puteți măsura bătăile inimii când dormiți sau faceți exerciții, deoarece plasturele se simte ca parte a pielii. De asemenea, puteți să vă verificați datele biometrice imediat pe ecran fără a fi nevoie să le transferați pe un dispozitiv extern”. A explicat cercetătorul principal Youngjun Yun, conform Samsung Newsroom. „Tehnologia poate fi extinsă și utilizată în produse medicale purtabile pentru adulți, copii și sugari”.

Depășirea provocărilor tehnice cu materiale și structură extensibile

Implementarea tehnologiei de afișare extensibilă s-a dovedit și se dovedește dificilă. De obicei, atunci când un afișaj este întins sau forma acestuia este manipulată, dispozitivul sau se rupe, sau performanțele scad. Pentru a depăși această problemă, toate materialele și elementele, inclusiv substratul, electrodul, stratul de material de emisie și senzorul, trebuie să aibă întindere fizică, precum și capacitatea de a-și menține proprietățile electrice.

Astfel, cercetătorii SAIT au înlocuit materialul plastic utilizat în afișajele extensibile existente cu elastomer. Sistemul dezvoltat de echipa Samsung SAIT este primul din domeniu care implementează un afișaj și un senzor utilizând procese de fotolitografie care permit micro-modelarea și procesarea suprafețelor mari.

Elastomerul este un material avansat cu elasticitate și rezistență ridicată. Totuși are o capacitate limitată de a fi aplicat proceselor semiconductoare existente, deoarece este vulnerabil la căldură. Pentru a atenua acest lucru, echipa a consolidat rezistența termică a materialului prin adaptarea compoziției sale moleculare. De asemenea, au integrat chimic anumite lanțuri de molecule pentru a stabili o rezistență la materialele utilizate în procesele semiconductoare.

Am aplicat o structură de „insulă” pentru a atenua stresul cauzat de alungire”, a declarat Yeongjun Lee. Acest stress este forța de rezistență care se creează într-un material atunci când este comprimat, îndoit, răsucit sau când i se aplică alte forțe externe. „A fost indusă mai multă tensiune în zona elastomerului, care are un coeficient de elasticitate relativ scăzut. Rata de elasticitate care arată gradul în care un obiect se întinde și se deformează„. Acest lucru a permis minimalizarea stresului suportat de zona pixelilor OLED, care este mai vulnerabilă la o astfel de presiune.

Samsung a primit mai multe astfel de brevete de telefoane extensibile. Am scris de fiecare dată că este posibil să nu vedem astfel de telefoane extensibile pe piață. Momentul poate fi mai aproape decât ne-am imaginat.

Aplicații extinse, diferite forme de afișaje și comercializare

Senzorul extensibil este realizat într-un mod care face posibilă măsurarea continuă a bătăilor inimii, cu un grad ridicat de sensibilitate. Soluția facilitează aderența strânsă la piele, ceea ce minimizează inconsistențele de performanță care pot fi cauzate de mișcare.

Senzorul extensibil și afișajul OLED dezvoltat de echipa Samsung SAIT au fost generate de depășirea limitărilor în performanța dispozitivelor existente și procesele operaționale, inclusiv cele ale materialelor extensibile actuale. Rezultatele SAIT sunt semnificative prin faptul că echipa a asigurat rezistența chimică și termică pentru elastomer. În acest fel comercializarea dispozitivelor extensibile cu rezoluție înaltă și a ecranelor mari este tot mai aproape.

Cercetarea noastră este încă în stadiu incipient. Obiectivul nostru este să realizăm și să comercializăm dispozitive extensibile prin creșterea rezoluției sistemului, a întinderii și a preciziei măsurătorilor la un nivel care face posibilă producția în masă”. A declarat Jong Won Chung, co-prim autor al lucrării. „Pe lângă senzorul pentru bătăile inimii intenționăm să încorporăm și alți senzori extensibili. De asemenea, ne orientăm spre afișaje de diferite forme și înaltă rezoluție pentru a permite utilizatorilor să monitorizeze lucruri precum saturația oxigenului periferic, citirile electromiogramelor și tensiunea arterială”.

În viitor se preconizează înlocuirea țesuturilor umane cu țesuturi artificiale pe bază de plastic și mulți senzori. Posibil vom avea un display nu doar în jurul mâinii, ci chiar parte integrantă lângă încheietura mâinii, la nivelul pielii. Vom folosi tehnologii purtabile pentru a ne detecta emoțiile? Care va fi limita pentru Homo Sapiens? Care va fi limita pentru Samsung? Sunt întrebări, deocamdată fără răspuns.

Stiri

Toate modelele din seria Galaxy S22 vor avea sticlă Gorilla Glass Victus+

Potrivit unui nou zvon, toate modelele din seria Galaxy S22 vor avea frontal sticlă „Gorilla Glass Victus+”. S-ar putea să vă întrebați...

Samsung a fabricat peste 300 de milioane de smartphone-uri în 2021

S-ar putea crede că pandemia în curs și deficitul de componente care a urmat ar fi împiedicat capacitatea de fabricare a smartphone-urilor...

Seria Samsung Galaxy Tab S8: absolut toate informațiile

Cu Galaxy Tab S8, Galaxy Tab S8+ și Galaxy Tab S8 Ultra, Samsung se pregătește pentru lansarea noilor sale modele de tablete....

Aici Samsung Galaxy S21 FE îl bate pe Galaxy S22

La începutul acestui an compania Samsung a lansat smartphone-ul Galaxy S21 FE. Cu toate acestea, dezvăluirea noii serii Galaxy S22 este deja...

Noul proiector Samsung Freestyle gata de lansare, precomenzile epuizate

Noul proiector portabil Samsung dezvăluit la Consumer Electronics Show săptămâna trecută, a început bine contactul cu piața. Compania Samsung a anunțat că...

Samsung Galaxy A52 5G primește actualizarea One UI 4.0 în Europa

Săptămâna trecută, Samsung a lansat actualizarea stabilă One UI 4.0 bazată pe Android 12 pentru Galaxy A52 și Galaxy A52s 5G. Am...

Laptop Samsung Galaxy Book multi-pliabil brevetat de Samsung

Samsung este liderul incontestabil în materie de pliabile pe piață. Telefoanele inteligente din seria Galaxy Z sunt, de asemenea, foarte bine vândute...