Samsung ar putea dezvolta ecrane OLED fără rame pentru iPhone-uri

294
Samsung Display ar putea dezvolta ecrane OLED
Sursa foto: via sammobile.com

Potrivit unor surse media sud-coreene, Apple a cerut ca Samsung Display să dezvolte ecrane OLED complet fără margini. Apple intenționează să folosească un astfel de ecran pe viitoarele sale iPhone-uri. Cu toate acestea, crearea unui astfel de display ar putea dura foarte mult timp, ceea ce înseamnă că iPhone-ul cu aspect futurist nu va ajunge cel puțin în următorii câțiva ani.

Câteva dispozitive au deja o cameră in-display – Under-Display Camera (UDC), cum ar fi Samsung Galaxy Z Fold 4. Cu toate acestea, calitatea imaginii acestei camere nu se compară cu a camerelor selfie tradiționale. Dar asta nu contează prea mult la telefoanele pliabile, deoarece au o cameră convențională pe ecranul exterior. Cu toate acestea, camera in-display de pe viitoarele iPhone-uri cu un ecran fără rame ar avea nevoie de o calitate impecabilă a imaginii. O astfel de cameră va fi singura cameră selfie de pe telefon, iar perfecționarea tehnologiei UDC ar putea dura mult timp.

Apple vrea ecrane OLED fără rame de la Samsung Display

Industria afișajelor este încă departe de a dezvolta un ecran care are componente de scanare a feței pe bază de infraroșu plasate sub el, ceea ce este esențial pentru caracteristica Face ID a iPhone. Acestea, însă, nu sunt singurele provocări pentru dezvoltarea unui ecran cu ramă zero. Se pare că Samsung va trebui să scadă și grosimea Thin Film Encapsulation – încapsulare cu peliculă subțire (TFE) pentru a elimina ramele laterale, ceea ce este foarte dificil.

Sursă foto: via SamMobile

TFE este realizat prin stivuirea straturilor de peliculă anorganică, care protejează ecranul de umiditate și oxigen. Filmul organic umple golurile din filmul anorganic și crește flexibilitatea generală a afișajului, alternativ. Reducerea grosimii filmului anorganic ar face dificilă protejarea ecranului de umiditate și oxigen, iar reducerea grosimii filmului organic va face dificilă umplerea golurilor din filmul anorganic. Potrivit The Elec, citat de SamMobile, Apple a cerut Samsung să reducă grosimea ambelor pelicule de film. Din câte se pare, Apple ar fi cerut astfel de ecrane OLED și companiei LG Display.

OLED (prescurtare din engleză de la organic light-emitting diode). Steven Van Slyke de la compania Eastman Kodak a construit primul dispozitiv OLED practic în 1987. Sony XEL-1, lansat în 2007, a fost primul televizor cu ecran OLED.

Cu atât de multe provocări privind aceste ecrane, dezvoltarea unuia cu adevărat fără rame, cu componente pentru camera UDC și Face ID plasate în interiorul acestuia, ar putea dura foarte mult timp și s-ar putea să nu putem vedea acest afișaj până la iPhone 17 sau poate după această serie. Între timp, Apple încearcă să reducă ramele pe iPhone-uri folosind diferite tehnici. Cu seria iPhone 14 Pro, compania a redus ramele prin introducerea Dynamic Island. Sunt informații că seria iPhone 15 Pro va avea rame și mai subțiri de jur împrejur.