Samsung Exynos 2200 lansat cu GPU Xclipse și AMD RDNA 2

483
Samsung Exynos 2200 lansat cu GPU Xclipse si AMD RDNA 2
Samsung Exynos 2200 lansat cu GPU Xclipse si AMD RDNA 2

Samsung Electronics a anunțat astăzi noul său procesor mobil premium, Exynos 2200. Samsung Exynos 2200 este un procesor mobil cu o unitate de procesare grafică (GPU) Samsung Xclipse, bazată pe arhitectura AMD RDNA 2. Cu cele mai avansate nuclee CPU bazate pe ARM disponibile astăzi pe piață și o unitate de procesare neuronală (NPU) îmbunătățită, Exynos 2200 va permite experiența supremă de joc pe telefonul mobil. În același timp, procesorul îmbunătățește experiența generală în aplicațiile de social media și fotografie.

Procesorul este construit pe cel mai avansat proces EUV (litografie ultravioletă extremă) de 4 nanometri (nm). Combinat cu tehnologia mobilă de ultimă oră, GPU și NPU, Exynos 2200 va oferi cea mai bună experiență utilizatorilor. Cu Xclipse, noul nostru GPU mobil construit cu tehnologia grafică AMD RDNA 2, Samsung Exynos 2200 va redefini experiența de joc mobil, ajutată de grafică îmbunătățită și performanță AI”. A declarat Yongin Park, președintele System LSI Business la Samsung Electronics, conform Samsung Newsroom.

Samsung Exynos 2200 cu Ray Tracing pentru o experiență de joc supremă

GPU-ul Xclipse este un procesor grafic hibrid unic, care este poziționat între consolă și procesorul grafic mobil. Xclipse este combinația dintre „X” care reprezintă Exynos și cuvântul „eclipsă”. Ca o eclipsă, GPU-ul Xclipse va pune capăt vechii ere a jocurilor mobile pentru începutul unui nou capitol interesant.

Cu arhitectura de înaltă performanță AMD RDNA 2 ca o coloană vertebrală, Xclipse moștenește caracteristici grafice avansate. Amintim aici Ray Tracing (RT) și umbrirea cu rată variabilă (VRS). Anterior acestea erau disponibile numai pe computere, laptopuri și console.

Ray Tracing este o tehnologie revoluționară care simulează îndeaproape modul în care lumina se comportă fizic în lumea reală. Prin calcularea mișcării și a culorii caracteristice razelor de lumină produce efecte de iluminare realiste pentru scenele redate grafic. Pentru a oferi cea mai captivantă grafică și experiență de utilizare chiar și pe mobil, Samsung a colaborat cu AMD pentru a realiza primul Ray Tracing din industrie accelerat de hardware pe GPU mobil.

Umbrirea cu rată variabilă este o tehnică care optimizează volumul de lucru al GPU-ului. În acest fel permite dezvoltatorilor să aplice o rată mai mică de umbrire în zonele în care calitatea generală nu va fi afectată. Acest lucru oferă GPU mai mult spațiu pentru a lucra în zonele care contează cel mai mult pentru jucători și îmbunătățește frame-rate pentru un joc mai fluid.

GPU-ul Xclipse vine cu diverse tehnologii, cum ar fi guvernatorul multi-IP avansat (AMIGO) care îmbunătățește performanța și eficiența generală.

Conectivitate 5G îmbunătățită și securitate Ironclad

Exynos 2200 este unul dintre primii de pe piață care integrează cele mai recente nuclee CPU Armv9 de la AR. Acestea oferă o îmbunătățire substanțială față de Armv8 în ceea ce privește securitatea și performanța. Sunt două domenii extrem de importante în dispozitivele de comunicații mobile de astăzi.

Samsung Exynos 2200 este proiectat într-o structură tri-cluster alcătuită dintr-un singur nucleu emblematic Arm Cortex-X2 puternic; trei nuclee mari Cortex-A710 echilibrate cu performanță și eficiență; și patru Cortex-A510 eficiente din punct de vedere energetic.

Noul procesor oferă inteligență artificială (AI) mai puternică, cu un NPU îmbunătățit. Performanța NPU s-a dublat în comparație cu predecesorul său, permițând mai multe calcule în paralel și îmbunătățind performanța AI. NPU oferă acum o precizie mult mai mare cu suport FP16, în plus față de INT8 și INT16 eficiente din punct de vedere energetic.

În ceea ce privește comunicarea, Samsung Exynos 2200 vine cu un modem rapid 3GPP Release 16 5G care acceptă benzi de spectru sub-6GHz și mmWave. Există E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC) care utilizează atât semnale 4G LTE, cât și 5G NR și poate crește viteza cu până la 10 Gbps.

Pentru securitate vine cu Integrated Secure Element (iSE) pentru a stoca chei criptografice private, precum și pentru a juca un rol ca RoT (Root of Trust). Compania adaugă că un HW de criptare inline pentru UFS și DRAM a fost consolidat.

Experiență vizuală îmbunătățită și imagini la nivel profesional

Cip-setul vine și cu un AI îmbunătățit datorită noului NPU. Folosit cu procesorul de semnal de imagine pentru a sprijini realizarea de fotografii mai realiste. ISP-ul acceptă 108MP în modul cu o singură cameră și oferă înregistrări video 4K HDR și 8K.

Împreună cu NPU, ISP-ul utilizează o cameră avansată AI care știe conținutul pentru rezultate mai rafinate și mai realiste. Când faceți o fotografie, camera AI bazată pe învățarea automată recunoaște mai multe obiecte, mediul și fețele din scenă. Apoi aplică setări optime pentru culoare, balans de alb, expunere, interval dinamic și multe altele pentru a produce imagini de calitate la nivel profesional.

Cu suport pentru rezoluția 8K, codecul avansat multi-format (MFC) al Exynos 2200 face ca videoclipurile să prindă cu adevărat viață. Decodifică videoclipuri de până la 4K la 240fps sau 8K la 60fps și codifică până la 4K la 120fps sau 8K la 30fps. În plus, Samsung Exynos 2200 integrează un decodor eficient din punct de vedere energetic, permițând un timp de redare mai lung. Soluția avansată de afișare dispune de HDR10+, adăugând mai multă gamă dinamică și adâncime imaginii și oferă rate de reîmprospătare de până la 144 Hz pentru o experiență de tranziție mai receptivă și mai lină atunci când derulați sau jucați jocuri.

Exynos 2200 este în prezent în producție de masă. Pentru mai multe informații despre produsele Exynos, vizitați http://www.samsung.com/exynos. Samsung nu a anunțat nimic privind disponibilitatea pe primele telefoane. Sigur noul procesor va la bordul seriei Galaxy S22 alături de Snapdragon 8 Gen 1 în funcție de piață.