Samsung va construi o fabrică de cipuri de 17 miliarde dolari în Texas

711
Samsung va construi o fabrica de cipuri de 17 miliarde dolari in Texas
Sursa Foto: via dallasnews.com

Am scris recent că Samsung vrea să construiască o unitate de producție de cipuri de 10 miliarde USD în Texas. Acum sunt informații că gigantul tech ar putea investi mult mai mult decât am aflat inițial. Conform documentelor depuse de Samsung Foundry în Arizona, New York și Texas, viitoarea fabrică de cipuri va costa peste 17 miliarde de dolari.

Fabrica de cipuri Samsung din Austin, Texas, va crea aproximativ 1.800 de locuri de muncă. Dacă totul merge conform planului viitoarea fabrică de cipuri va fi funcțională în al patrulea trimestru al anului 2023. Samsung nu a dezvăluit ce proces de fabricație va folosi acolo, dar este posibil ca tehnologia de fabricație de 3nm (MBCFET – Multi-Bridge Channel FET) să fie acolo.

Tesla, Qualcomm, IBM și Nvidia printre clienții Samsung

Compania produce numai cipuri bazate pe procese de vârf precum 7nm și 5 nanometri în Coreea de Sud. Nanometru este o unitate de măsură pentru semiconductori. Un nanometru este egal cu o miliardime de metru. Linia sa S2 existentă în Texas produce cipuri de 14nm și 11nm, care nu sunt moderne. Cu toate acestea, Samsung Foundry are mai mulți clienți în Statele Unite, inclusiv IBM, Nvidia, Qualcomm și Tesla. Deschiderea acestei noi unități de producție în SUA înseamnă că Samsung ar putea să creeze un produs dedicat în țară pentru acești clienți. Majoritatea produselor electronice de larg consum și a automobilelor devin mai inteligente, astfel cererea de cipuri logice avansate a crescut în ultimii ani.

Planul actual al Samsung, care a fost prezentat guvernului din Texas, presupune construirea unui spațiu nou pe 650.000 m² într-un un amplasament de 259 hectare pe care compania îl deține deja. Noua instalație de fabricație va fi adiacentă fabricii S2 existente a companiei Samsung. Acest lucru înseamnă că Samsung nu intenționează să actualizeze fabrica S2 la procese mai recente în viitorul apropiat. În comparație, viitoarea fabrică TSMC din Arizona va fi mult mai mică.

MBCFET este o tehnologie care folosește tranzistori cu efect de câmp cu canale multiple. MBCFET scade consumul de energie cu 50% și îmbunătățește performanța cipurilor cu 30%. Reduce, de asemenea, suprafața pe care o ocupă cu 45%.

Compania se așteaptă ca noua fabrică de cipuri din SUA să aibă o producție economică de aproximativ 8,64 miliarde USD. Samsung estimează un salariu mediu anual inițial de 66.254 USD pentru angajații săi, potrivit SamMobile. Fabrica ar putea avea un impact economic local de 8,6 miliarde de dolari în primii 20 de ani de funcționare, conform documentelor depuse în Texas.