Samsung Galaxy vs Apple iPhone: ce ar trebui să alegi în 2023?

366
Samsung Galaxy vs Apple iPhone
Sursa foto: © BazziBa / Adobe Stock, Montage: nextpit

Samsung Galaxy sau Apple iPhone? Aceasta este întrebarea pe care mulți dintre noi ne-o punem de nenumărate ori. Cu noile serii Galaxy S23 și iPhone 15 ambele companii oferă cele mai bune smartphone-uri de pe piață. Dacă alegeți un modele din aceste serii este greu să vă păcăliți. Da, sunt scumpe, dar calitatea costă.

În această comparație, via Nextpit, dintre produsele celor două companii, vom analiza nu doar cele mai recente dispozitive, ci și sistemele de operare și ecosistemele acestora. Deci: Samsung Galaxy vs Apple iPhone, ce cumpărăm un Galaxy sau un iPhone? Care este mai bun, Apple sau Samsung? Deși ambele oferă ecosisteme complete, inclusiv produse, servicii online și sisteme de operare unice, nu este vorba doar de preferințe personale. Acest articol își propune să vă ajute să alegeți în cunoștință de cauză următorul telefon.

Samsung Galaxy vs Apple iPhone: gama de produse și prețuri

Se știe că Apple este foarte diferit de concurenții săi. În timp ce mărci precum Oppo sau Xiaomi au game confuze cu o mulțime de modele având specificații aproape identice, gigantul din Cupertino a insistat întotdeauna să aibă cel mai slab catalog posibil. Astfel, anul acesta nu este diferit cu opt modele noi oferite în portofoliul său.

Seria iPhone 15 a renunțat la varianta Mini. În schimb, Apple se bazează din nou pe modelele Plus, Pro și Pro Max, pe lângă modelul de bază. Chiar și Apple iPhone 13 Mini a dispărut din Apple Store.

Avantajele Samsung față de Apple:

  • Catalog uriaș de dispozitive
  • Telefoane mai accesibile

Avantajele Apple față de Samsung:

  • Gamă de produse clar definită
  • Modelele mai vechi sunt competitive încă în ceea ce privește caracteristicile și performanța

Recent, numărul de smartphone-uri Apple a crescut puțin, odată cu apariția variantei Mini, menținând în același timp o politică de actualizare software îndelungată pentru iPhone-urile mai vechi. Acest lucru face ca gama de iPhone să fie cea mai mică dintre primii cinci producători de smartphone-uri de astăzi.

După cum am menționat mai devreme, catalogul Apple din septembrie 2023 include opt modele, dintre care patru au fost lansate în 2023, trei în 2022 și unul în 2021. Pe lângă noul iPhone 15, Apple păstrează și iPhone 14, 14 Plus, iPhone 13, și iPhone SE (2022) în gama sa.

În timp ce puteți număra iPhone-urile 2023 pe degete (de la două mâini, desigur), catalogul Samsung este mult mai extins. Începe cu smartphone-uri ieftine entry-level și merge până la pliabilele scumpe cu hardware de top.

Familia Galaxy este mult mai mare

Linia de smartphone-uri Samsung este formată din familia Galaxy, care include și dispozitive portabile, căști, tablete, notebook-uri și alte gadget-uri. Familia este împărțită în categorii precum:

  • Galaxy Z (telefoane pliabile)
  • Galaxy S (telefoane premium)
  • Galaxy A și Galaxy M (modele entry-level și mid-range)
  • Galaxy XCover (telefoane robuste care vizează segmentul corporativ)

Deoarece Apple nu oferă smartphone-uri entry-level și mid-range, gamele Galaxy A, M și XCover nu concurează direct cu modelele mărcii. Prin urmare, pentru această comparație, am luat în considerare doar modele care se află în aceeași gamă de preț cu gama iPhone.

În 2023, argumentul privind prețurile nu este la fel de relevant ca înainte. Acum Samsung comercializează smartphone-uri aproape la fel de scumpe ca Apple. Cu toate acestea, în timp ce prețurile modelelor Apple rămân de obicei stabile până la lansarea unei noi generații, prețurile smartphone-urilor Samsung scad după lansarea lor.

Acest lucru are un impact asupra deprecierii și prețului de revânzare al dispozitivelor sale, în cazul iPhone-urilor, deoarece acestea primesc în mod normal versiuni noi de sisteme de operare și actualizări de securitate pentru o perioadă mai lungă de timp. A fost un declaj mare, dar a fost redus aproape total de Samsung în ultimul timp.

Samsung Galaxy vs Apple iPhone: hardware

Să spunem chiar de la început, Apple clar nu este un campion când vine vorba de raportul calitate-preț. Compania americană este cunoscută pentru că oferă smartphone-uri care nu depășesc limitele atunci când vine vorba de noile tehnologii, dar la prețuri mai mari.

În ceea ce privește Samsung, chiar dacă prețurile au crescut în ultima vreme pentru a se apropia de cele ale Apple, compania ofere cele mai noi inovații tehnologice cu fiecare generație.

De exemplu, dacă ar fi să comparăm specificațiile tehnice ale flagship-urilor „de bază” Apple și Samsung, adică Galaxy S23 și iPhone 14, sau iPhone 15, putem vedea clar că Samsung oferă un smartphone mult mai interesant, fie că este vorba de ecran, camere sau capacitatea de încărcare rapidă.

Totuși, trebuie să recunoaștem că specificațiile tehnice nu sunt totul. Cu toate acestea, este remarcabil faptul că Apple și-a scăzut prețurile față de anul trecut, cel puțin în Europa. Astfel, iPhone 15 este exact la fel de scump/ieftin ca Galaxy S23, cel puțin când ne uităm la prețurile de vânzare recomandate.

După ce a adoptat rata de reîmprospătare de 120 Hz cu modul său ProMotion în 2021, Apple a marcat iarăși în 2022 cu o cameră nouă și un înlocuitor pentru notch, numindu-l Dynamic Island. Anul acesta, porturile USB Type-C au fost introduse în sfârșit pentru toate iPhone-urile noi.

Noile iPhone-uri Pro din 2023 au și o carcasă din titan, rame mai subțiri și sunt alimentate de chipsetul A17 Pro. Butonul de acțiune este, de asemenea, nou și înlocuiește butonul de sunet.

Apple are procesoare mai bune

Samsung iese în evidență prin cifre superlative în specificațiile sale extravagante. iPhone-urile Apple sunt în mod regulat mai puternice pe piață, din cauza procesoarelor și Apple nu ezită să o arate.

Deci, cel mai bun smartphone nu este neapărat cel cu cele mai bune specificații tehnice. Acest lucru este valabil și pentru preț, deoarece cel mai scump flagship nu este întotdeauna cel mai bun. Cu toate acestea, iPhone 15 de 128 GB are un preț similar cu Samsung Galaxy S23, dar nu este mai bun.

Avantajele Samsung față de Apple:

  • Specificații mai avansate
  • Un dispozitiv de gamă medie puternic și mai accesibil
  • Ecrane mai bune pentru toate smartphone-urile sale

Avantajele Apple față de Samsung:

  • Prețuri nu excesiv de mari la segmentul de vârf al gamei
  • Performanța este adesea mai bună decât sugerează specificațiile tehnice
  • Cele mai puternice smartphone-uri de pe piață, toate mărcile incluse

iPhone sau Samsung: interfața cu utilizatorul

Interfața cu utilizatorul a fost întotdeauna punctul forte al Apple în lupta sa împotriva Samsung. iOS este lăudat pentru optimizarea sa bună și integrarea aproape perfectă cu ecosistemul Apple. Cumpărând un iPhone, vei beneficia de interconectivitate de succes între diferitele produse Apple.

Pe de altă parte, de-a lungul anilor, Samsung a ajuns din urmă cu Apple și oferă acum un ecosistem apropiat de Apple, foarte bine dezvoltat și eficient. Datorită elementelor precum contul tău Samsung, SmartThings, sau chiar funcțiilor exclusive pentru dispozitivele sale precum modul DeX, Samsung oferă o experiență similară cu Apple, dar cu un ecosistem ceva mai puțin închis.

În aceste zile, Apple și Samsung se mișcă în direcții similare, iar utilizatorii din ambele tabere se pot bucura de o experiență software grozavă pe produsele fiecărei mărci.

Anul acesta, în funcție de faptul că alegeți un iPhone sau un Galaxy, vă veți integra cu iOS 16 (iOS 17 la timp) sau One UI 5. Ambele sisteme de operare oferă experiențe de utilizator bine gândite, care sunt destul de populare pentru fani de fiecare parte.

În ceea ce privește One UI, este cea mai populară interfeță Android de pe piață. Din punct de vedere vizual, One UI este destul de îndepărtat de Android de stoc și este o interfață de utilizare foarte completă.

Samsung One UI oferă o experiență de multitasking mai bună

One UI de la Samsung oferă o experiență multitasking bună, datorită caracteristicilor precum ecranul divizat, ferestrele plutitoare sau capacitatea de a clona aplicații pentru a avea două conturi.

iOS și One UI încep să se aseamănă din ce în ce mai mult, așa că alegerea finală se va reduce în cele din urmă la preferințele tale personale. Rețineți, totuși, că iOS este exclusiv pentru Apple, în timp ce One UI depinde de actualizările Android. Deci nu veți primi cea mai recentă versiune la fel de repede pe un Samsung în comparație cu un iPhone Apple.

Pentru a doua jumătate a anului 2023, nici iOS 17, nici Android 14 nu promit tone de modificări vizuale pentru interfața general. Ambele vor continua tendința versiunilor lor anterioare de a adăuga mai multă personalizare la ecranul de blocare.

iOS 17 va aduce, de asemenea, o interfață inteligentă asemănătoare unui afișaj atunci când este andocat, în timp ce Android 14 promite mai multă granularitate setărilor de confidențialitate.

Avantajele Samsung față de Apple:

  • Interfață mai personalizabilă
  • Experiență de multitasking mai bună
  • Optimizare mult mai avansată

Avantajele Apple față de Samsung:

  • Securitate foarte mare a datelor
  • Aplicații native de înaltă calitate
  • Actualizări de securitate pe termen mai lung

Samsung Galaxy vs Apple iPhone: politica de actualizare

Politica de actualizare a fost unul dintre principalele puncte de vânzare ale iPhone-urilor Apple. Dar de-a lungul anilor, Samsung a reușit să reducă aproape total acest decalaj. iPhone-ul este în general ținut la zi timp de cinci ani, iar toate modelele primesc actualizarea aproape în același timp. Samsung oferă acum 4 ani de actualizări Android și 5 ani de corecții de securitate pentru telefoanele sale emblematice.

Politica de actualizare a Apple. Potrivit paginii oficiale Apple, iOS 16 este disponibil chiar și pentru iPhone 8/8 Plus lansate în 2017. Aceste modele au primit așadar 5 versiuni iOS de la lansare. La Apple fiecare an este echivalent cu o actualizare. Fiecare model nou este lansat în același timp cu fiecare versiune nouă (principală) de iOS.

Politica de actualizare a Samsung. Samsung a făcut pași mari cu politica sa de actualizare. Producătorul sud-coreean oferă 4 ani de actualizări Android și 5 ani de corecții de securitate pentru smartphone-urile sale de ultimă generație. Niciun producător de Android nu oferă o întreținere software atât de extinsă.

Actualizările de Android Samsung sunt lansate la începutul anului cu versiunea Android a anului precedent și apoi actualizate în același an, odată ce o nouă versiune Android este lansată. Deci, cu un Galaxy S23, de exemplu, ar trebui să puteți primi Android 17 în 2026. Inițial, această promisiune se referea doar la modelele de ultimă generație. Acum Samsung a aplicat acest sistem și modelelor de gamă medie superioară, cum ar fi Galaxy A54 și Galaxy A34 lansate în 2023.

Concluzie. Nu există avantaje și dezavantaje reale aici, deoarece politica de actualizare a Apple este mai bună decât cea Samsung. Dar, trebuie menționat și faptul că Samsung este cel mai bun dintre toți producătorii de Android.

iPhone sau Samsung: protecția datelor

Sistemul de operare iOS este mai sigur decât Android, acesta este un fapt. Protecția datelor este unul dintre punctele în care Apple este înaintea Samsung. Dar trebuie menționat că recent, datorită în special progreselor de după Android 12 în materie de securitate a datelor, decalajul s-a redus serios.

Caracteristicile de confidențialitate Samsung. One UI 4 a introdus pe scurt noile funcții găsite în Android 12, inclusiv noile comenzi de confidențialitate. Panoul de confidențialitate este accesibil din meniul de confidențialitate și, la fel ca iOS 15, veți fi notificat ori de câte ori aplicațiile folosesc funcții precum localizarea geografică, camera foto și microfonul.

Samsung oferă, de asemenea, dosarul său secret, care vă permite să stocați toate fotografiile, videoclipurile, fișierele, aplicațiile și datele departe de privirile indiscrete într-un folder securizat – Secure Folder de o parolă sau de senzorul de amprentă. Acest folder este protejat de Samsung Knox, care garantează că datele dumneavoastră sunt protejate împotriva oricăror atacuri rău intenționate.

Caracteristicile de confidențialitate Apple. Apple a pus mult accent pe securitate recent cu ATT sau App Tracking Transparency, care controlează strict accesul aplicațiilor terțe și native la datele dumneavoastră personale. iOS 15 a introdus câteva alte funcții noi legate de confidențialitate. Cu iOS 16, Apple și-a continuat impulsul lansând Safety Check și verificarea automată. Cu Safety Check, Apple vrea să ofere mai mult control utilizatorilor care partajează parole sau accesează anumite aplicații și date, cum ar fi geolocalizarea. Verificarea automată este o funcție nouă de la Apple care ocolește CAPTCHA-urile, acele instrumente de verificare enervante care asigură că nu ești un robot.

Concluzie. Atât iOS, cât și Android/One UI au parcurs un drum lung când vine vorba de protecția datelor. Producătorii înțeleg că tot mai mulți utilizatori îl prețuiesc și îl fac un criteriu de cumpărare pentru noile lor smartphone-uri.