Samsung GDDR6W, o nouă memorie cu o capacitate uriașă

236
Samsung GDDR6W
Sursa foto: via techradar.com

Samsung a anunțat în urmă cu două zile noua sa memorie GDDR6 – GDDR6W. Aceasta este setată să rezolve cerința de „memorie masivă și putere de calcul crescută” cerută de obicei de o stație de lucru pentru a crea obiecte și medii în spații virtuale. Memoria Samsung GDDR6W folosește în general aceleași protocoale ca GDDR6, dar oferă performanțe și capacitate mai mari.

Compania numește memoria Samsung GDDR6W „prima tehnologie DRAM grafică de ultimă generație din industrie”, care vede produsele tradiționale GDDR6 îmbunătățite prin adăugarea unui dispozitiv DRAM suplimentar pentru a dubla efectiv capacitatea și lățimea de bandă. GDDR6W este un tip de memorie grafică sincronă cu acces aleatoriu (SGRAM) cu o lățime de bandă mare, interfață „rata dublă de date”, concepută pentru utilizarea în plăci grafice, console de jocuri și calcul de înaltă performanță.

Memoria Samsung GDDR6W pentru AI și calcul de înaltă performanță

Potrivit companiei, memoria Samsung GDDR6W va realiza aceste câștiguri folosind aceeași amprentă energetică ca GDDR6. Samsung crede că noua memorie va fi folosită de clienți fără a fi nevoie să facă modificări mari hardware-ului existent.

Samsung GDDR6W este gestionată de o tehnologie Fan-Out Wafer-Level Packaging (FOWLP). Astfel placa de circuit imprimat tradițională (PCB) este înlocuită cu un strat de redistribuire, permițând un design mai compact cu modele de cablare mai fine. Înălțimea GDDR6W bazată pe FOWLP este cu 0,7 mm, potrivit TechRadar. Asta înseamnă cu 36% mai subțire decât pachetul anterior, cu o înălțime de 1,1 mm. În ciuda faptului că cipul este multistrat, acesta oferă aceleași proprietăți termice și performanță ca și GDDR6 existent.

TechRadar este o publicație axată pe tehnologie, cu echipe editoriale și redacții în SUA, UK, Australia și India. În ianuarie 2018 TechRadar a fost al 10-lea cel mai popular site de tehnologie din lume. A avut peste 73 de milioane de cititori.

Se spune că stivuirea implicată în construcția FOWLP reduce timpul și costurile de producție. Dacă ținem cont că suntem într-o lume în care companiile și consumatorii caută să-și restrângă cheltuielile, este un lucru de luat în seamă. În timp ce companii precum AMD și Nvidia încă nu acceptă GDDR6W, Samsung intenționează să coopereze cu partenerii săi GPU pentru a accelera lansarea.

Samsung speră să-și folosească GDDR6W pentru AI și acceleratoare de calcul de înaltă performanță. În același timp, compania și-a anunțat planuri de a-i reduce dimensiunile pentru a se potrivi în dispozitive precum notebook-uri. Samsung se pregătește de lansarea seriei Galaxy Book 2 Go, dar sigur nu vom găsi acolo noua memorie Samsung.