Samsung GDDR7, cea mai rapidă memorie din lume, aproape de lansare

189
Exclusive Samsung GDDR7 memory
Sursa foto: via techradar.com

Gigantul high-tech sud-coreean va prezenta luna viitoare cea mai rapidă memorie din lume – Samsung GDDR7. Aceasta atinge rate de descărcare de până la 37 Gbps. GDDR7 (Graphics Double Data Rate) oferă modalități de optimizare a eficienței memoriei și a consumului de energie și este o componentă crucială în dispozitivele de înaltă performanță, în special în sectoarele grafică și AI, dar și în console de jocuri, stații de lucru și alte dispozitive de înaltă performanță.

Samsung GDDR7 a fost prezentată pentru prima dată de Samsung la Tech Day 2022. Deși detaliile au fost inițial limitate, de atunci au ieșit la iveală mai multe informații despre noul standard de memorie. Memoria grafică Samsung GDDR7 are o lățime de bandă record de 1,5 TBps, o creștere cu 40% față de Samsung GDDR6. Se bazează pe semnalizarea PAM3 și NRZ pentru a atinge rate de date de până la 37 Gbps per pin. Potrivit TechRadar, noile cipuri grafice Samsung sunt cu 20% mai eficiente în comparație cu GDDR6 DRAM.

Cipul de memorie Samsung GDDR7 va fi prezentat la Conferința Internațională a Circuitelor Solid State IEEE din 2024, care va avea loc la San Francisco în februarie. Samsung lucrează și la o versiune de joasă tensiune a noii memorii, pentru laptopuri și alte astfel de dispozitive.

Într-un GPU high-end, memoria Samsung GDDR7 ar însemna și creșteri semnificative ale lățimii de bandă a memoriei totale. Într-un NVIDIA RTX 5090 teoretic cu o magistrală de memorie de 384 de biți, cipurile de memorie de 37 Gbps ar echivala cu o lățime de bandă uriașă de 1,78 TB/s de memorie.

NVIDIA RTX este o serie de plăci grafice fabricate de NIVDIA. Sunt utilizate în principal la proiectarea de modele complexe la scară largă în arhitectură și design de diverse produse, vizualizare științifică, filme și producție video.

În plus, Samsung GDDR7 oferă modalități de optimizare a eficienței memoriei și a consumului de energie. Aceasta include patru moduri diferite de citire a ceasului, permițându-i să ruleze numai atunci când este necesar. Subsistemele de memorie GDDR7 pot lansa, de asemenea, două comenzi independente în paralel, optimizând consumul de energie.

GDDR7 este de așteptat să disponibil disponibil cu următoarea generație de GPU-uri de la AMD și NVIDIA în Q4 2024. GDDR7 de 37 Gbps de la Samsung ar putea crește lățimea de bandă a memoriei pe GPU-urile Nvidia și AMD de nouă generație cu 78%.