Samsung și Google lucrează la noua generație de procesoare Exynos

797
Sursa Foto: via hdblog.it

În ultimul timp mai mulți utilizatori au cerut companiei Samsung să renunțe definitiv la utilizare procesoarelor Exynos pe smartphone-urile sale comercializate pe anumite piețe. Totuși, se pare că cineva apreciază în mod special experiența Samsung în acest domeniu. Iar acel cineva răspunde la numele de Google.

Potrivit unor informații din Coreea, preluate de HDBlog, Samsung și Google vor lucra la o nouă generație de procesoare Exynos. Iar primul procesor rezultat din această colaborare poate debuta chiar anul acesta pe unul din viitoarele telefoane inteligente Google. Compania cu sediul Mountain View a intenționat mai de mult să renunțe la procesoarele Qualcomm pentru a lansa un smartphone cu un cip propriu. Și, se pare că această colaborare cu Samsung ar putea duce la un prim rezultat.

Samsung lucrează la un nou procesor Exynos fabricat cu tehnologia de 5nm

Informațiile apărute până acum ne vorbesc despre un nou procesor Exynos realizat cu un proces de producție de 5nm. Acesta va fi un procesor octa-core format din 2 nuclee Cortex-A78, 2 nuclee Cortex-A76 și 4 nuclee Cortex-A55. Aceste opt nuclee vor fi însoțite de un procesor grafic GPU Arm Mali care nu este încă lansat oficial. Chipsetul ar putea folosi GPU Mali MP20 neanunțată de la ARM, care se bazează pe micro-arhitectura Borr. Borr este un nume de cod provenit din mitologia norvegiană.

Aceste informații sunt în conformitate cu unele la sfârșitul anului 2019, când a fost sugerată o schimbare importantă a politicii care stă la baza procesorului Exynos. Samsung renunță de fapt la dezvoltarea nucleul Mongoose – prezent în Exynos 990. În viitor, am putea asista și la dispariția GPU-urilor Mali, înlocuite de cele realizate în colaborare cu AMD.

Advanced Micro Devices, Inc. (abreviat AMD) este o companie multinațională americană, cu sediul în Sunnyvale, California. Este unul din marii producători de microprocesoare, plăci de bază și procesoare grafice pentru servere și calculatoare personale.

Revenind la noul Exynos creat pentru / cu Google, se pare că Google că ar fi ales să înlăture ISP-urile și NPU-urile dezvoltate de Samsung, în favoarea Visual Core și a unui NPU proiectat în întregime de Google. Altfel spus, acest procesor ar putea reprezenta un răspuns serios al Android la procesoarele făcute de Apple pentru dispozitivele sale. Dar, trebuie să mai așteptăm puțin pentru a le putea compara. Smartphone-urile Pixel 4 și 4 XL sunt echipate cu o mulțime de tehnologii „made in Google”; acum lipsește doar procesorul.

Posibil ca viitorul procesor să îl regăsim și în viitoarele Chromebook-uri și servere

Există totuși un alt punct pe care Google și Apple îl au în comun, privitor la această informație. Se pare că Google are în vedere posibilitatea de a adopta acest viitor procesor rezultat din colaborarea cu Samsung și pe alte dispozitive decât smartphone-urile. Noul Exynos se va putea afla și pe viitoarea generație de Chromebookuri și chiar în unele servere de date.

Dacă această colaborare Samsung – Google se va concretiza, este foarte probabil ca Samsung să-și consolideze poziția deja importantă în lumea procesoarelor mobile.