Samsung și IBM lucrează la un nou cip, vom încărca telefonul doar săptămânal!

300
Samsung si IBM lucreaza la un nou cip vom incarca telefonul doar saptpmanal
Sursa Foto: macitynet.it

Samsung și IBM au anunțat un nou design de cip care poate prelungi durata de viață a bateriei telefonului mobil. Cei doi giganți mondiali au făcut echipă pentru un nou design de cip-set care ar putea duce la o durată de viață a bateriei de o săptămână pe smartphone-uri. Noul design pare ingenios, pe cip-set tranzistoarele sunt acum stivuite vertical.

Samsung și IBM au declarat marți că au dezvoltat o nouă arhitectură pentru plasarea tranzistoarelor numită VTFET (Vertical Transport Field Effect Transistors). Noua structură împachetează tranzistorii pe verticală, spre deosebire de aranjarea laterală a arhitecturii mainstream cunoscută sub numele de FinFET. În acest fel mai mulți tranzistori pot fi stratificați pentru a îmbunătăți performanța semiconductoarelor și a reduce pierderile de energie.

Samsung și IBM lucrează la un cip foarte eficient energetic

Tranzistoarele, componentele cheie ale semiconductoarelor, comută sau amplifică semnalele electrice. Cu cât numărul este mai mare, cu atât performanța este mai bună și consumul de energie este mai mic. Noul design ar putea reduce consumul de energie cu 85% în comparație cu cipurile bazate pe FinFET, potrivit unui comunicat publicat de IBM, citat de Koreajoongangdaily.

Aplicațiile din viața reală ale sistemului VTFET ar permite bateriilor să alimenteze un smartphone timp de peste o săptămână. De asemenea poate fi folosit în baterii destinate unor condiții dificile, cum ar fi în geamanduri oceanice sau în nave spațiale. Samsung și IBM nu au anunțat când va fi comercializat noul cip cu design VTFET. Dezvoltarea este în stadiu incipient și este realizată la centrul de cercetare IBM din Complexul Nanotech, Albany, SUA. În acest fel nu ne așteptăm ca noul cip VTFET să nu ajungă foarte repede pe piață.

IBM – International Business Machines a fost fondată în 1911. Are sediul în Armonk, New York, SUA. Este una dintre cele mai importante companii din lume pentru hardware, software și servicii IT. În 2020, IBM a generat venituri de ~73 de miliarde USD.

Samsung și IBM au spus că noul design de cip ar putea ajuta la depășirea unui set de limitări cu care se confruntă industria cip-urilor. În special este vorba despre provocarea de a împacheta un număr mai mare de tranzistori pe un cip și, în același timp, de a ocupa mai puțin spațiu. 

Pe de altă parte, IBM a anunțat că a apelat la Samsung pentru a produce cip-uri pentru serverele sale. Cipurile vor fi fabricate folosind tehnologia de 5 nanometri. Acordul urmează unui contract anterior din 2018, în care Samsung a fabricat cipuri de 7 nanometri proiectate de IBM, care au devenit disponibile ca cipuri de server Power10.