Samsung investește 10 miliarde USD pentru o fabrică de cip-uri în Texas

426
Samsung investeste 10 miliarde USD pentru o fabrica de cipuri in Texas
Sursa Foto: via SamMobile.com

Samsung este un lider în producția de semiconductori, în mare parte datorită dominației sale pe piața cipurilor de memorie. Compania a investit puternic în instalațiile sale de turnătorie pentru cipuri logice avansate, pentru concura mai eficient cu TSMC. Samsung are un potențial semnificativ de creștere în acest domeniu pentru a produce cip-uri logice, precum procesoare, pentru clienții care nu au propriile facilități de producție.

TSMC este liderul pieței în prezent, iar Samsung își bagă mâna adânc în buzunare pentru a se lupta pentru supremație. Potrivit informațiilor, compania are în vedere o investiție masivă de 10 miliarde de dolari într-o nouă fabrică de fabricare a cip-urilor situată în Texas.

Samsung vrea să investească 116 miliarde USD pentru a învinge TSMC

Potrivit agenției de presă Bloomberg, via SamMobile, Samsung vrea să construiască cea mai avansată fabrică de cip-uri logice din Statele Unite. Gigantul high-tech sud-coreean este dispus să cheltuiască peste 10 miliarde de dolari pentru acest proiect. Samsung speră că această investiție îl va ajuta să câștige mai mulți clienți în SUA și să fie un atu în lupta cu TSMC.

Compania sud-coreeană este în discuții avansate pentru a construi această nouă fabrică în Austin, Texas. Aceasta va fi capabilă să producă cip-uri cu tehnologia EUV de 3nm. Planul este de a începe lucrările de construcție anul acesta, cu echipamente majore instalate în 2022 înainte de începerea operațiunilor în 2023. Aceasta va fi prima fabrică pentru cip-uri din SUA care folosește tehnologia Extreme Ultra-violet lithography (EUV). Este o tehnologie extrem de avansată pe care Samsung o folosește pentru a fabrica cipuri de ultimă generație. Tot în Austin, Samsung a deschis deja un centru de cercetare și dezvoltare în 2007. În acel moment, conform SamMobile, instalația era cea mai mare fabrică de acest gen de pe planetă.

Austin – este capitala a statului american Texas. Este al 11-lea cel mai populat oraș din SUA și al patrulea cel mai populat oraș din Texas. În Austin au sedii 3M, Amazon, Apple, Google, IBM, Intel, Oracle sau Texas Instruments.

Momentul este extrem de potrivit pentru compania sud-coreeană, pentru o astfel de investiție și la această scară în SUA. Guvernul SUA vrea mai multe locuri de muncă în industria prelucrătoare, locuri care s-au mutat în mare parte în Asia în ultimele decenii.

Gigantul tech are în vedere companii ca Google, Amazon sau Microsoft

Cele mai mari companii de tehnologie din lume precum Microsoft, Google și Amazon își proiectează propriile chipset-uri pentru centrele de date. Deoarece nu au facilități de producție, trebuie să lucreze cu un partener precum TSMC sau Samsung. O bază de producție din SUA ar pune Samsung într-o poziție bună pentru a încerca să câștige comenzi de la acești titani ai industriei mondiale.

Samsung nu este singura companie care a avut această idee. TSMC construiește, de asemenea, propria sa fabrică de cipuri în Arizona. Se așteaptă să producă din 2024. Samsung are în prezent o facilitate în Austin, dar poate folosi doar tehnologii de fabricație mai vechi. Compania are nevoie de o nouă facilitate pentru liniile EUV. Samsung are în prezent două linii de producție cu procesul EUV. Una este situată la Hwaseong, iar cealaltă în Pyeongtaek, ambele în Coreea.

Noua fabrică va fi amplasată chiar lângă fabrica Samsung existentă în Austin. Gigantul sud-coreean a cumpărat deja terenuri aici în octombrie anul trecut. Samsung a solicitat, de asemenea, Consiliului municipal Austin să permită pregătirea terenurilor pentru dezvoltare industrială. În acest context, cu noua administrație americană de la Casa Albă, este posibil ca Samsung să primească și unele subvenții din partea guvernului american. Cu aceste subvenții sau fără ele, compania oricum merge mai departe cu această investiție.

Compania nu a ascuns că vrea să devină cel mai mare jucător din acest domeniu. Asta ar însemna detronarea TSMC, lucru ce nu va fi ușor. Vicepreședintele și moștenitorul de facto al companiei, Lee Jae-yong, a spus deja că vor fi investite 116 miliarde USD în următorii zece ani pentru a deveni cel mai mare jucător în activitatea de turnătorie și proiectare a cipurilor. Cu buzunarele sale adânci, asta nu va fi cu o problemă pentru Samsung.