CEO-ul Samsung, Lee Jae-yong, posibil să ajungă iar în închisoare

201
CEO Samsung Lee Jae-yong
Sursa foto: via joins.com

Moștenitorul Samsung Electronics și președintele executiv al companiei, Lee Jae-yong, ar putea  ajunge iarăși în spatele gratiilor. Procurorii sud-coreeni solicită o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru Lee Jae-yong fiind acuzat că a fost implicat în practici neloiale pentru a moșteni drepturile de administrare ale unora dintre afiliații Samsung. Ei mai vor să-l amendeze pe Lee cu 500 de milioane de woni (~386.600 de dolari).

„Căutăm astfel de sancțiuni având în vedere faptul că Lee neagă în mod continuu acuzația. Dar, el este cel mai important factor de decizie și este beneficiarul practic”. A spus acuzarea într-o audiere finală asupra cazului lui Lee la Seul, în urmă cu două zile, potrivit Koreajoongangdaily. Solicitarea acuzării vine la trei ani după ce Lee Jae-yong, acum în vârstă de 55 de ani, a fost urmărit penal în 2020 sub acuzația de încălcare a Legii pieței de capital și delapidare.

El a fost acuzat că s-a amestecat ilegal în fuziunea Cheil Industries și Samsung C&T în 2015 pentru a-și strânge controlul asupra grupului pentru o viitoare succesiune în conducere. Lee Jae-yong a petrecut 18 luni în închisoare din condamnarea de 2,5 ani, și eliberat înainte de termen în 2021.

Procurorii sud-coreeni susțin că Lee Jae-yong s-a numărat printre directorii care au umflat prețul acțiunilor Cheil Industries, o companie de textile și au devalorizat Samsung C&T în timpul fuziunii pentru ajuta la obținerea controlului Samsung Group. O hotărâre va fi luată în acest proces pe data de 26 ianuarie 2024.

Cheil Industries și-a început activitatea producând textile din 1954. Compania și-a extins apoi activitatea lansând prima gamă de îmbrăcăminte pentru bărbați în 1989. De atunci, s-a diversificat în îmbrăcăminte casual, pentru femei și sport.

Procuratura a subliniat că rata de fuziune a Cheil Industries și Samsung C&T, care era de 1 la 0,35, a fost nedreaptă. S-a avut în vedere că veniturile Samsung C&T au fost de 5,5 ori mai mari decât cele ale Cheil. Pe atunci, Lee Jae-yong păstrase 23,2% din Cheil Industries. Fuziunea l-a determinat pe Lee să devină un acționar de top al Samsung C&T, holdingul de facto al filialelor Samsung.