Samsung Electronics pe locul 13 între cele mai respectate mărci din lume

392
Samsung Electronics pe locul 13 intre cele mai respectate marci din lume
Sursa Foto: Future Brand Index 2021

Future Brand Index realizează de mai mulți ani un clasament global al celor mai respectate 100 de branduri din lume. În acest an locul unu a fost ocupat de compania olandeză ASML Holdings, o companie de echipamente pentru semiconductori. După pandemia de coronavirus, companiile producătoare de semiconductori au făcut progrese, iar companiilor de energie și asistență medicală au urcat și ele în acest top. Pe de altă parte, Samsung, Nike și Netflix au căzut ca locuri în clasament față de anul trecut.

Conform Future Brand Index 2021, ASML Holdings s-a clasat pe primul loc în lista celor mai respectate mărci. Apple a ocupat locul doi, urmat de Prosus, o companie de investiții în tehnologie din Africa de Sud. Danaher, o companie de diagnostic din SUA, a fost patra și Next Era Energy, o companie de energie din SUA, a cincea. Samsung a ocupat locul 13 după ce anul trecut a fost pe locul trei.

Căderea de zece locuri a companiei Samsung a fost cauzată de pandemie

Future Brand Index anunță clasamentul pe baza rezultatelor reevaluării a 3.000 de experți a celor mai mari 100 de companii din lume, care au fost alese de PricewaterCoopers. Cei 300 de experți se concentrează pe recunoașterea mărcii atunci când reevaluează companiile.

Clasamentul din 2021 care a fost anunțat după izbucnirea pandemiei COVID-19 a arătat mai multe modificări decât de obicei. În special, au atras atenția unele mărci globale care au căzut foarte multe locuri din top 10. Nike și Netflix, care s-au clasat în top 10 în 2020, acum au ajuns pe locurile 33 și pe 34. Mărcile de bunuri de larg consum, precum L’Oreal și Starbucks, care se aflau între locurile 20 și 30 au ajuns mai jos de locul 40. Căderea companiei Samsung Electronics a fost mai puțin abruptă, a căzut zece locuri.

Starbucks este cel mai mare lanț de cafenele din lume. A fost fondată în Seattle, Washington, SUA în 30 martie 1971. În 2020, compania avea 32.660 de magazine în 83 de țări. Starbucks este prezentă din 2007 și în România.

Pe de altă parte, multe companii de tehnologie, energie și asistență medicală au ocupat locuri înalte. Compania de semiconductoare din Taiwan TSMC a urcat pe locul șase, în timp ce Johnson & Johnson, care a dezvoltat vaccinuri COVID-19, a urcat cu 8 locuri pe locul 19. În plus față de J&J, companiile de asistență medicală Danaher (locul patru), Medtronic (16) și AbbVie (17) au ajuns în primele 20. Conform Business Korea, Samsung Electronics a căzut zece locuri, de la locul 3 în 2020 la locul 13 în 2021.