Samsung pe locul 2 în cheltuielile de cercetare și dezvoltare din UE

933
Sursa Foto: Yonhap

Samsung Electronics Co., este cel mai mare producător de electronice din Coreea de Sud și una din cele mai mari companii din lume. Anul trecut Samsung s-a clasat pe locul doi în ceea ce privește cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea (R&D – Research and Development) în Uniunea Europeană. Cu un an mai înainte (2017), Samsung s-a clasat pe primul loc. Informația citată de agenția Yonhap provine de pe site-ul Uniunii Europene.

Acest studiu cuprinde cele 2.500 de companii care investesc cele mai mari sume în cercetare și dezvoltare din lume în 2018/19. În general companiile din Uniunea Europeană și-au crescut investițiile în cercetare și dezvoltare (R&D) pentru al nouălea an consecutiv, dar sub rata globală de creștere. Aceste companii, cu sediul în 44 de țări, au investit fiecare peste 30 de milioane euro în R&D pentru un total de 823,4 miliarde euro.

Dintre aceste firme 551 de companii sunt din UE și reprezintă 25% din total. Cele mai multe companii sunt din SUA (769) și reprezintă un procent 38%. 318 sunt companii japoneze pentru un procent de 13%, 507 chineze cu 12% și 355 din alte țări pentru 12%.

Samsung a cheltuit 14,8 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare în UE

Samsung cheltuie de ani de zile miliarde de euro în cercetare și dezvoltare. Samsung Electronics Co. a cheltuit 14,8 miliarde de euro pentru activități de cercetare și dezvoltare în UE. Cifra Samsung a crescut cu 10% față de anul anterior, dar nu a fost suficientă pentru a apăra poziția nr. 1. Locul unu a fost ocupat de Alphabet Inc., compania-mamă a Google. Aplhabet a cheltuit 18,3 miliarde de euro, în creștere cu 37% față de acum un an.

Samsung a fost urmat de Microsoft, Volkswagen, Huawei, Apple și Intel, conform raportului din acest an al Uniunii Europene. Samsung nu a ieșit din top 5 investiții în cercetare și dezvoltare din UE din anul 2014.

Volkswagen este o marcă auto germană creată în 1937 de Ferdinand Porsche. În 2018 Volkswagen a fost primul producător mondial de vehicule din lume, în fața companiei Toyota, cu 10,8 milioane de unități vândute. Volkswagen deține brandurile Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Porsche, SEAT și Skoda.

Față de SUA, UE are mai multe firme care nu inovează deloc. Doar 8% dintre firmele din UE pot fi catalogate drept „un lider inovator” care investesc semnificativ în cercetare și dezvoltare și introduc produse noi pe piață, comparativ cu 16% în SUA.

Cercetarea și dezvoltarea afacerilor este foarte concentrată. Doar 2.500 de firme reprezentând aproximativ 90% din valoarea totală investițiilor, investesc în cercetare și dezvoltare la nivel mondial. Un alt lucru de remarcat, 250 de companii investesc 70% din totalul sumelor la nivel global.

Între primele 2.500 de companii, prezența Chinei este în creștere. Mai mult, SUA și China reprezintă 37% și respectiv 25% la nivel mondial dintre primele 2.500 de companii, luate în calcul după după anul 2011. Uniunea Europeană are 13% la nivel global.