Samsung pe locul trei mondial pe piața procesoarelor mobile

626
Sursa Foto: Samsung Electronics Co.

Samsung Electronics Co a trecut pe locul trei pe piața globală a procesoarelor de aplicații mobile (AP) anul trecut. Până acum acest loc a fost ocupat de compania americană Apple Inc. Informațiile au fost făcute publice ieri de către compania de studiu de piață Counterpoint Research, conform ziarului The Korea Herald.

Compania Samsung, care produce chipset-urile Exynos, a avut o cota de 14,1% din piața globală a AP-urilor mobile în 2019. Este o creștere cu 2,2% față de anul precedent 2018, potrivit tracker-ului Counterpoint Research. Samsung a depășit Apple devenind al treilea producător mondial de procesoare mobile. Apple a înregistrat o scădere față de anul 2018.

Qualcomm, MediaTek și Samsung, primi trei la cota procesoarelor mobile

Apple Inc s-a clasat pe locul patru după ce cota sa de piață a scăzut cu 0,5 puncte procentuale până la 13,1 la sută anul trecut, au arătat datele companiei de cercetare de piață. Compania Qualcomm și taiwanezii de la MediaTek au rămas primii doi jucători de pe piața AP mobil. Qualcomm a avut o cotă de piață de 33,4%  în timp ce MediaTek a avut o cotă de 24,6%, potrivit Counterpoint Research.

Dintre primii cinci producători de procesoare pentru aplicații mobile, doar Samsung și compania chineză Huawei au înregistrat o creștere anul trecut. Counterpoint Research a declarat că procentul companiei Samsung a crescut pe fondul vânzărilor mari de smartphone-uri în America de Nord și India. Creșterea Samsung a beneficiat și de numărul mare de smartphone-uri lansate anul trecut. Seriile de telefoane Galaxy M și Galaxy A sunt foarte rentabile, cu milioane de bucăți vândute în Asia și Europa. În același timp, seria Samsung Galaxy S10 și Galaxy Note 10 au avut și ele un impact considerabil în această creștere.

Procesoarele au fost dezvoltate, inițial, cu un singur nucleu (Single Core). Un procesor multi-core este o componentă de calcul cu două sau mai multe unități centrale de procesare, numite nuclee, care citesc și execută instrucțiunile unui program.

Cu toate acestea, în mod ironic, mulți dintre consumatorii nu sunt atât de mulțumiți de procesoarele Samsung Exynos. În acest sens site-ul Change.org solicită companiei Samsung să înceteze utilizarea procesoarelor Exynos în smartphone-urile emblematice Galaxy, vândute în afara SUA. Mai mulți utilizatori au semnat o petiție, considerând că procesoarele Samsung sunt inferioare celor Qualcomm. Până în prezent, peste 22.000 de persoane au semnat petiția.