Samsung LPCAMM sau viitorul modulelor de memorie

173
Samsung LPCAMM sau viitorul modulelor de memorie
Sursa foto: Samsung Global Newsroom

Samsung a anunțat că a dezvoltat primul factor de formă Low Power Compression Attached Memory Module (LPCAMM) din industrie. Memoria modular Samsung LPCAMM se așteaptă să transforme piața DRAM pentru PC-uri și laptopuri – și, potențial, chiar și datele centre.

Samsung LPCAMM bazat pe LPDDR va conduce piața de module de nouă generație pentru PC-uri și laptopuri, extinzându-se și la centrele de date. Noua memorie modulară Samsung aduce îmbunătățiri ale performanței cu 50% și de eficiența energetică cu 70%. Noile module oferă până la 7,5 gigabiți pe secundă de memorie și vin în versiuni de 32/64/128 GB. Samsung a verificat deja LPCAMM-urile cu o platformă Intel ne specificată, probabil Raptor Lake.

Din punct de vedere istoric, PC-urile și laptopurile au folosit în mod convențional LPDDR DRAM sau So-DIMM-uri bazate pe DDR. Deși LPDDR este compact, este atașat permanent la placa de bază, ceea ce îl face dificil de înlocuit în timpul reparațiilor sau actualizărilor. Pe de altă parte, So-DIMM-urile pot fi atașate sau detașate cu ușurință, dar au limitări în ceea ce privește performanța și alte caracteristici fizice.

Samsung LPCAMM va fi disponibilă pe piață în 2024

Noua memorie modulară Samsung LPCAMM depășește deficiențele atât ale LPDDR, cât și ale So-DIMM-urilor. În acest fel poate satisface cererea crescută pentru dispozitive mai eficiente, dar mai compacte. Fiind un modul detașabil, LPCAMM oferă o flexibilitate sporită producătorilor de PC-uri și laptopuri în timpul procesului de producție. În comparație cu So-DIMM, LPCAMM ocupă cu până la 60% mai puțin spațiu pe placa de bază. Acest lucru permite o utilizare mai eficientă a spațiului intern al dispozitivelor, îmbunătățind în același timp performanța și eficiența energetică.

Caracteristicile de economisire a energiei LPDDR l-au făcut o opțiune atractivă pentru servere, deoarece ar putea îmbunătăți eficiența costului total de operare (TCO). Cu toate acestea, utilizarea LPDDR poate crea dificultăți operaționale, cum ar fi necesitatea înlocuirii întregii plăci de bază atunci când actualizați specificațiile DRAM ale unui server. Samsung LPCAMM oferă o soluție la aceste provocări. Noua memorie are un potențial semnificativ pentru ca să devină soluția de alegere pentru viitoarele centre de date și servere.

„Eficiență energetică și reparabilitatea LPCAMM fac din acest nou factor de formă un schimbător de joc pe piața PC-urilor actuale”. A declarat Dr. Dimitrios Ziakas, Vicepreședinte Memorie și Tehnologie IO la Intel, potrivit SamsungNewsroom. „Suntem încântați să facem parte din noul standard care permite ecosistemul PC-ului client și deschide calea pentru adoptarea și inovarea viitoare pe segmente mai largi de piață.”

„Este o cererea tot mai mare de memorii cu performanțe ridicate, eficiente energetic și flexibilitate în producție în diferite domenii. Ne așteptăm ca Samsung LPCAMM să obțină o adoptare largă în PC-uri, laptopuri și centre de date”. A declarat Yongcheol Bae, vicepreședinte executiv pentru planificarea produselor de memorie la Samsung Electronics.

LPCAMM urmează să fie testat folosind sisteme de ultimă generație cu clienți importanți în acest an, iar comercializarea este planificată pentru 2024.