Samsung lucrează la un cip Exynos pentru PC-urile Windows

576
Sursa Foto: via notebookcheck.com

Notebook-urile Windows ar putea avea în componență în viitor un procesor Samsung Exynos ARM. După ce Apple se va baza doar pe cipurile ARM pentru toate computerele sale în viitor, în scenă ar putea intra încă un jucător. Potrivit unui leaker, Samsung lucrează deja la crearea unei variante a procesorului său Exynos 1000 potrivit pentru PC-urile Windows.

Au existat zvonuri despre Exynos 1000 pentru o perioadă, conform cărora procesorul urmează să fie fabricat cu procesul de 5nm al Samsung și să se bazeze pe puternicul ARM Cortex-X1. Acest lucru înseamnă că Samsung ar putea realiza un salt mare de performanță în comparație cu Exynos 990. Actualul procesor Exynos 990 alimentează smartphone-urile Samsung Galaxy S20.

Un procesor Exynos 1000 bazat pe ARM Cortex-X1

Potrivit tweet-ului de la @MauriQHD, viitorul cip va fi folosit în viitoarea serie Samsung Galaxy S21. Dar, tot din aceeași sursă, potrivit Notebookchek, se pare că Samsung lucrează și la o variantă pentru calculatoare. Au mai fost zvonuri inițial despre acest lucru, dar se pare că acum revin și din alte surse.

Acest lucru ar aduce în sfârșit un suflu de aer proaspăt pentru Windows pe programul ARM Microsoft. Credem că este ceva necesar și poate urgent, deoarece performanța procesorului  Qualcomm Snapdragon 8cx nu convinge cu adevărat. Din acest motiv unele noi notebook-uri precum Samsung Galaxy Book S au trecut pe Intel Lakefield.

Procesorul Lakefield este primul de la Intel cu circuit integrat tridimensional. A fost conceput pentru a crea o nouă clasă de dispozitive de calcul cu performanțe ridicate într-un factor de formă de telefon mobil. Oferă cu 50% mai multă performanță grafică.

Chiar dacă au mai fost zvonuri și acesta a venit de la o singură sursă, deocamdată suntem sceptici în privința acestuia. Poate se dovedește că acest tweet este corect. Dar, chiar și așa ar putea dura cel puțin un an înainte ca primele laptopuri bazate pe acest nou Exynos să apară pe piață.

Opțiunea Samsung de a-și extinde gama de Exynos nu este neobișnuită și nici surprinzătoare. Nu există nicio știre că Samsung va lansa PC-uri Windows sau Chromebook-uri echipate cu cipuri Exynos pe 5 august. Dincolo de aceste detalii, nu există momentan mai multe informații despre acest viitor procesor. Dar, este posibil ca în viitor să vedem pe piață laptopuri echipate cu cip-uri Exynos.