Samsung Mach-1 AI Accelerator va fi lansat până în 2025

96
Samsung Mach-1 AI Accelerator
Sursa foto: via wccftech.com

Concurând pe piață cu SK Hynix și rivalizând cu NVIDIA Samsung își propune să lanseze cip-ul Mach-1 AI Accelerator. Samsung este pregătit să dezvăluie cipul său Mach-1 AI pentru a concura cu NVIDIA și rivalul său din segmentul HBM, SK Hynix. Cipul Samsung Mach-1 AI Accelerator Mach-1 va ajunge pe piață până în 2025.

Samsung Mach-1 AI Accelerator Mach-1 este un accelerator de inferență AI bazat pe un circuit integrat specific aplicației – application specific integrated circuit (ASIC) și echipat cu memorie LPDDR. Acest lucru îl face deosebit de potrivit pentru aplicațiile de calcul edge.  Potrivit Wccftech, cipul Samsung Mach-1 are o caracteristică unică care va reduce drastic cerințele de lățime de bandă a memoriei pentru inferență de aproximativ 0,125 ori în comparație cu modelele existente. Sursele citate de Wccftech nu detaliază cum va face acest lucru, așa că această afirmație mai trebuie confirmată.

Gigantul high-tech sud-coreean a fost destul de activ în industria AI recentă, deoarece firma a dezvăluit recent planuri de a dezvolta un laborator de calcul AGI pentru a accelera eforturile de cercetare și dezvoltare în inteligența generală artificială. În mod similar, Kyung Kye-hyun, șeful diviziei de semiconductori a Samsung, a dezvăluit că Samsung intenționează să-și lanseze propriul cip AI în curând. Scopul este de a concura cu SK Hynix & Micron și de a amenința dominația NVIDIA în domeniul AI.

Nvidia este o companie multinațională americană cu sediul în Santa Clara, California, fondată în 1993. Proiectează procesoare grafice profesionale și pentru jocuri și cipset-uri pentru PC și auto. Nvidia nu are facilități de producție.

Sistemele actuale AI au o degradare a performanței și probleme de putere din cauza blocajelor de memorie. Samsung va aborda această problemă prin înființarea unui laborator de calcul AGI – Artificial general intelligence și realizarea inovației în arhitectura AI. Mach-1 este acum în centrul eforturilor de cercetare și dezvoltare ale companiei Samsung.

Deși detaliile referitoare la Mach-1 nu au fost încă dezvăluite, potrivit Samsung este un accelerator AI care vine cu performanțe îmbunătățite semnificativ prin reducerea „gâtuirilor” prezente în GPU-ul și placa de memorie de la bord. Samsung Mach-1 va fi folosit pentru sarcini de inferență de mare putere și va fi adoptat masiv pe toate piețele.

Samsung Mach-1 AI Accelerator este un produs specific pentru a se potrivi modelului de transformator. Prin utilizarea mai multor algoritmi, Samsung vrea să reducă fenomenul de blocaj care are loc între memorie și cipurile GPU la o optime din ceea ce asistăm astăzi și să reducă consumul energetic de opt ori. Acesta (Mach-1) va permite inferența modelului de limbaj mare (LLM) chiar și cu memorie de consum redus, în loc de HBM – High Bandwidth Memory care consumă energie.

Samsung a spus că „vom fabrica cipuri prototip (Samsung Mach-1 AI Accelerator) până la sfârșitul acestui an. Apoi, vom vedea sistemele AI folosind ultimele noastre cipuri AI la începutul anului viitor”.

Se pare că Samsung are cereri pentru acest cip de la firma coreeană de inteligență artificială, Naver. Aceasta vrea să-și reducă dependența de cipurile NVIDIA. Acordul dintre Samsung și Naver include cipuri Mach-1 în valoare de 752 de milioane de dolari. Samsung System LSI a convenit cu Naver asupra acordului, iar acum sunt în discuții pentru a ajusta volumul și prețurile.

În ceea ce privește momentul în care ne așteptăm să vedem debutul lui Samsung Mach-1 AI Accelerator, se pare că cipul este deja în fazele incipiente de prototip, ceea ce înseamnă că va ajunge pe piață până la începutul anului 2025. Samsung își extinde în mod agresiv portofoliul de produse AI. Judecând după tendințele actuale nu va dura mult până când Samsung va fi printre companiile de top din acest domeniu.