Samsung neagă că își dezvoltă propriile nuclee CPU pentru Galaxy Cip

210
Galaxy Cip
Sursa foto: via 9to5google.com

Se știe de mai mult timp că procesoarele mobile Samsung Exynos nu sunt la același nivel cu procesoarele produse de Qualcomm. În ultimul timp mai multe surse din industrie au susținut că Samsung a format o echipă care să dezvolte propriile nuclee CPU pentru un procesor „Galaxy Cip” pentru telefoane și laptopuri. Acum Samsung a negat oficial acest lucru.

Anul trecut, TM Roh șeful Mobile eXperience (MX), a anunțat planuri de a-și dezvolta propriul procesor „unic” pentru telefoanele Galaxy. Se presupunea că va fi numit Galaxy Cip. La fel ca cip-urile Tensor de la Google, se presupune că acestea utilizează design-uri de bază ARM, dar îmbunătățite cu combinația preferată de tehnologie de la Samsung pentru a oferi un avantaj față de procesoarele Qualcomm și chiar față de actualele procesoare Exynos. La scurt timp după, planurile divulgate au dezvăluit că Samsung intenționează ca noile sale cipuri – sau procesoare de aplicații (AP) – să debuteze în 2025 cu seria Galaxy S25.

Nu vom avea un Galaxy Cip, special destinat telefoanelor Samsung

Potrivit 9to5Google care citează ziarul sud-coreean BusinessKorea, Samsung se referea la viitorul hardware ca seria „Galaxy Chip”. Se spune că dezvoltarea acestor procesoare se va intensifica în pregătire, odată cu crearea a două noi echipe. Acestea vor fi: „Echipa de dezvoltare a soluțiilor AP” și „Divizia de experiență mobilă (MX)”.

Se susținea, am scris și noi, că Samsung a format o echipă internă pentru a crea propriile nuclee CPU, în loc să se bazeze pe designul ARM. Se pare că pentru a conduce acea echipă, Samsung la angajat pe Rahul Tuli, care a gestionat anterior designul CPU la AMD. Dacă totul decurge conform programului, aceste nuclee personalizate ar fi gata până în 2027. Apoi ar putea apărea pe telefoanele, tabletele și laptopurile Galaxy. Aceasta a fost povestea.

CPU – central processing unit sau unitate centrală de procesare. Este procesorul central al unui sistem, computer, smartphone sau tabletă. Termenul CPU a fost utilizat în industria calculatoarelor de la începutul anilor 1960.

Acum, într-o declarație pentru SamMobile, Samsung a negat categoric că lucrează la un nucleu personalizat Galaxy Cip. Samsung a spus că nu este adevărat că a înființat o echipă dedicată dezvoltării de nuclee pentru un procesor personalizat. „Spre deosebire afirmațiile din media, avem de mult timp mai multe echipe responsabile cu dezvoltarea și optimizarea CPU. În același timp recrutăm constant talente globale din domenii relevante”, a mai spus Samsung.

În trecut, Samsung a folosit propriile procesoare Exynos în telefoanele emblematice Galaxy, în general în afara pieței americane. Cu toate acestea, odată cu lansarea seriei Galaxy S23, compania a revenit la utilizarea procesoarelor Snapdragon la nivel global. Rămâne de văzut dacă ultimele eforturi Samsung cu „Galaxy Chip” vor avea un succes mai mare decât încercările anterioare cu seria Exynos.