Samsung a încheiat un parteneriat cu Xilinx pentru cipuri de rețele 5G

815
Sursa Foto: Xilinx

Samsung Electronics și producătorul american de cipuri programabile Xilinx Inc. au încheiat zilele trecute un parteneriat. Cele două companii vor realiza cipuri care pot servi drept tehnologia de procesare din spatele rețelelor comerciale de date wireless 5G.

Xilinx Inc. este specializată în cipuri programabile care se pot adapta nevoilor de calcul disponibile. Potrivit celor două companii, familia de platforme de accelerare a calculului adaptativ Xilinx Versal (ACAP), cea mai recentă serie de cipuri, se potrivește rețelelor 5G emergente. Aceste cipuri produse de compania americană funcționează foarte bine în rețelele 5G.

Samsung utilizează și acum cipuri de la compania Xilinx

Samsung Electronics utilizează cipurile Xilinx pentru implementări comerciale 5G la nivel mondial. Xilinx Versal ACAP oferă o platformă universală, flexibilă și scalabilă, care poate răspunde cerințelor operatorilor de dispozitive multiple. Modul de implementare a protocoalelor poate fi un pic dezordonat și de aceea este necesar să ai un cip adaptabil, conform Samsung și Xilinx.

Rețelele 5G au o gamă de viteze, în funcție de alegerile făcute de operatorii de telefonie mobilă. Conform VentureBeat, un turn 5G cu bandă joasă (600-700MHz) poate acoperi sute de km² cu un serviciu de 5G, cu viteze care variază între 30 și 250 de megabits pe secundă (Mbps). Turnurile de emisie pentru banda mijlocie (2,5 / 3,5 GHz) acoperă o rază de mai mulți km² cu 5G, care în prezent au viteze cuprinse între 100 și 900Mbps. Turnurile cu bandă înaltă (undă milimetrică / 24-39 GHz) funcționează pe o rază de puțin peste un km sau mai mică și oferă viteze de aproximativ 1-3 gigabits pe secundă (Gbps).

Xilinx Inc. este o companie fondată în Silicon Valley în 1984 și are sediul în San Jose, California, SUA. Compania este cel mai mare dezvoltator și producător al IC-urilor logice programabile. Xilinx nu produce semiconductori, dar este un producător de echipamente IC.

Într-un e-mail, Manuel Uhm, director de marketing la Xilinx, a spus că aceste cipuri funcționează foarte bine pentru 5G. Acest lucru se datorează faptului că motoarele AI din seria AI Core au fost optimizate pentru procesarea avansată a semnalului, precum și pentru inferența AI. În special, pentru procesarea semnalului, motoarele AI au fost dezvoltate cu algoritmi wireless 5G. Acestea sunt potrivite pentru partea frontală digitală, precum și pentru formarea fasciculului de unde 5G.

Xilinx produce de mai mulți ani cipuri programabile

Jaeho Jeon, vicepreședinte executiv și șef R&D pentru rețele la Samsung Electronics, a declarat că parteneriatul va deschide calea către leadershipul tehnologic în 5G. El a spus că aplicarea noii platforme avansate a Xilinx la soluțiile Samsung va ajuta la creșterea performanței 5G.

Versal ACAP – o platformă de calcul extrem de integrată, multicore, eterogenă – realizează procesarea complexă, în timp real a semnalului în centrul 5G, inclusiv tehnicile de formare a fasciculelor utilizate pentru creșterea capacității rețelei. Xilinx are o tradiție de mai mulți ani în acest domeniu. Acum compania americană poate ajuta și mai mult ca cerințele de infrastructură 5G și specificațiile acesteia să evolueze.

5G necesită un nou mod de transmisie a datelor, mai multe fluxuri de date trebuie să fie transmise simultan către mai mulți utilizatori. Acest lucru permite creșterea dramatică a capacității rețelei 5G. Cu toate acestea, tehnologia 5G necesită multă putere de calcul eficientă și conectivitate avansată de mare viteză. Toate aceste sunt necesare atât pe chip cât și off-chip – pentru a satisface cerințele de 5G cu latență scăzută.

Versal ACAP-urile vor oferi o mai bună densitate de calcul la consum redus de energie. Motoarele AI, care fac parte din seria Versal AI Core, folosesc o serie de procesoare vectoriale. Acestea sunt ideale pentru implementarea funcțiilor matematice care necesită o densitate înaltă de calcul și o conectivitate avansată. Acest proiect oferă, de asemenea, capacitatea de a reprograma și reconfigura cipurile chiar și după implementare.