Samsung depășită de Intel pe piața globală de semiconductori

259
Samsung depasita de Intel pe piata globala de semiconductori
Sursa foto: via businesskorea.co.kr

Pe măsură ce piața semiconductoarelor de memorie s-a contractat în al treilea trimestru, Samsung și-a pierdut locul 1 pe piața globală a semiconductoarelor în fața Intel. Potrivit firmei de cercetare de piață Omdia, piața globală de semiconductori în Q3 2022 a scăzut. În trimestrul al treilea al acestui an vânzările de semiconductori au fost de 147 de miliarde de dolari. Față de trimestru doi din acest an, cu încasări de 158 miliarde UDS, trimestrul trei a fost în scădere cu 7%.

Piața globală a semiconductorilor s-a extins timp de opt trimestre consecutiv din 2020, datorită cererii crescute de produse electronice și IT pe fondul pandemiei de COVID-19. Primele semne de contracție s-au văzut în al doilea trimestru al acestui an. Mari producători au rămas Samsung și Intel, potrivit Businesskorea.

Samsung pe locul doi pe piața globală de semiconductori

Cliff Rimbach, cercetător-șef la Omdia, a spus că, în timp ce scăderea pieței din al doilea trimestru a fost pusă pe seama unei piețe slabe de PC-uri și a încetinirii Intel, principala cauză a declinului în trimestrul al treilea a fost slăbiciunea pieței de memorie. El a spus că piața de memorie a înregistrat profituri scăzute cu 27% față de trimestrul anterior.

Cauza a fost în principal folosirea de către clienți a stocurilor și scăderea cererii de cipuri pentru centrele de date, computerele și dispozitivele mobile. Primii 10 producători mondiali de cipuri în ceea ce privește vânzările în trimestrul al treilea au rămas în general aceiași.

SK Hynix este un furnizor coreean de semiconductori de memorie și cip-uri de memorie flash. Memoria Hynix este folosită de Apple în unele dispozitive iMac, MacBook și MacBook Pro. Hynix are unități de producție în Coreea, SUA, China și Taiwan.

Drept urmare, Samsung Electronics, SK Hynix și Micron Technology, care sunt toate centrate pe afacerea cu semiconductori de memorie, au înregistrat o scădere de peste 10 miliarde USD a veniturilor din semiconductori în Q3 2022. Vânzările Samsung în al treilea trimestru au scăzut cu 28,1% față de trimestrul precedent. Au fost de doar 14,6 miliarde de dolari, față de Intel, care a înregistrat vânzări de 14,9 miliarde de dolari.

Locul trei a fost ocupat de Qualcomm, ale cărei vânzări au crescut cu 5,6% față de trimestrul precedent. Sud-coreenii de la SK Hynix au fost pe locul al patrulea, vânzările scăzând cu peste 26%. SK Hynix a fost în Q2 2022 au fost pe trei. Locul cinci a fost ocupat de compania americană Broadcom Limited. Micron Technology, Nvidia, AMD, Texas Instruments și MediaTek au mai fost în primele zece locuri.