Samsung dezvoltă o piele electronică care va detecta și afișa ritmul cardiac

355
Samsung dezvolta o piele electronica care va detecta si afisa ritmul cardiac
Sursa Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Cercetătorii de la Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) au proiectat o „piele electronică” extensibilă, care poate măsura și afișa simultan ritmul cardiac al utilizatorului în timp real. Pielea este de fapt un afișaj OLED (diodă emițătoare de lumină organică). Acesta poate fi atașat la încheietura mâinii și este echipat cu un senzor de fotopletismografie care poate monitoriza bătăile inimii. Nu este prima data când auzim de acest lucru.

Cercetătorii SAIT au dezvoltat pielea electronică „Skin” folosind elastomer, un tip de material polimeric avansat cu elasticitate și rezistență ridicată. Ei au manipulat structura și compoziția moleculară pentru a-i spori rezistența la căldură și a atenua stresul cauzat de alungire. Samsung susține că pielea sa poate oferi o măsurare mai precisă a ritmului cardiac al utilizatorului în comparație cu alte dispozitive portabile existente pe piață chiar și după întinderea de peste o mie de ori.

„Piele electronică extensibilă” dezvoltată de SAIT Samsung

Samsung spune că semnalul de captare a bătăilor inimii prin această piele electronică este de 2,4 ori mai puternic decât cel înregistrat de un senzor fix aflat pe dispozitivele sale. Pielea poate permite utilizatorilor să-și măsoare datele biometrice pentru o perioadă mai lungă fără a fi nevoie să scoată acest dispozitiv în timpul somnului sau al muncii de rutină, deoarece se simte ca făcând parte din pielea lor.

Dispozitivele purtabile sunt de obicei fabricate din plastic care se pot descompune sub stres extern sau presiune fizică intensă. Sigur că ceasurile inteligente Samsung, cum ar fi Galaxy Watch 4, Galaxy Watch 3 sau Galaxy Watch Active 2 au și componente metalice. Pentru a depăși această problemă tehnică, cercetătorii au înlocuit plasticul cu elastomer pentru a dezvolta o piele extensibilă, care nu se rupe ușor. Piele electronica extensibilă, ecranul și senzorul inclus pot face măsurători exacte și după o alungire de până la 30%.

Electromiografia (EMG) este un test folosit pentru înregistrarea activității electrice a mușchilor. Când mușchii sunt activi, aceștia produc impulsuri electrice direct proporționale cu nivelul activității musculare.

Mai mult, SAIT susține că proprietățile extensibile îl fac să adere la piele, oferind utilizatorilor o experiență mai confortabilă. SAIT are planuri de a încorpora și alte tipuri de senzori extensibili pentru a monitoriza și alte date. Se va putea măsura tensiunea arterială, saturația periferică a oxigenului și electromiograma în viitor.

Cercetătorul principal SAIT Youngjun Yun, conform Verdictfoodservice. „Tehnologia poate fi extinsă și utilizată în produse medicale purtabile pentru adulți, copii și sugari”.