Samsung pe primul loc în Europa în Q1 2019, urmat de Huawei și Apple

1005

Publicăm periodic situația la nivel global privind vânzările de smartphone-uri. În acest articol este vorba despre vânzările din Europa. Aici Samsung este tot pe primul loc dar Huawei se apropie amenințător. În primul trimestru al anului 2019, producătorul chinez a vândut mai multe telefoane inteligente decât rivalul său Apple, profitând de scăderea vânzărilor iPhone-ului. Huawei este al doilea mare producător pe piața europeană, pe locul trei fiind Apple.

În primul trimestru al anului 2019, în Europa au fost vândute 83,7 milioane de smartphone-uri, conform IDC – International Data Corporation. Acest număr este cu 3,3% mai mic decât primul trimestru anului 2018. În timp ce Apple și Samsung suferă de o lipsă generală a cererii, outsideri chinezi ca Huawei si Xiaomi au avut vânzări bune.

Huawei a vândut mai multe smartphone-uri decât Apple la începutul anului 2019 în Europa

Cel mai notabil este succesul companiei Huawei și a filialei sale Honor. Producătorul chinez a înregistrat o creștere anuală uluitoare de 66,13%. În această perioadă, compania a vândut 13,5 milioane de smartphone-uri, ceea ce o apropie în mod periculos de Samsung. Huawei deține în prezent 25,39% din cota de piață europeană.

Datorită acestui succes, Huawei a reușit să fure al doilea loc de la Apple. Compania americană are o cotă de piață de 14,74%, față de o cotă de 18,55% înregistrată anul trecut. Apple a înregistrat din nou o scădere puternică a vânzărilor de telefoane iPhone. Printre cauzele acestor cifre proaste, analiștii indică vânzările sub estimări de XS, XS Max și XR iPhone și impactul programului de înlocuire a bateriei pe iPhone. Potrivit IDC, Apple ar trebui să continue să înregistreze rezultate slabe odată cu apariția lui 5G. Spre deosebire de producătorii de telefoane Android cum ar fi Samsung sau LG, Apple nu a anunțat încă un dispozitiv compatibil 5G. Primul iPhone 5G nu este așteptat mai devreme de anul 2021.

IDC – International Data Corporation, este una dintre cele mai importante companii de cercetare de piață și consultanță financiară. Are sediul în Framingham, Massachusetts, SUA și a fost înființată în anul 1964. IDC are mai mult de 1.000 de analiști în peste 110 de țări la nivel mondial și operează pe toate piețele importante din întreaga lume.

În cursul trimestrului unu din 2019, Samsung a reușit să rămână lider de piață în Europa cu o cotă de piață de 29,41%. Producătorul sud-coreean a vândut 15,7 milioane de smartphone-uri, în scădere cu 6,82% față de aceeași perioadă a anului trecut. Gama Galaxy S10, anunțată târziu, nu a permis companiei Samsung să puncteze la această cotă de piață.

Prăbușire puternică a vânzărilor Huawei în Europa după problemele cu SUA

Exonerat de pe piața americană și în curând lipsit de licență Android, companiei Huawei îi va fi foarte greu să-și păstreze locul doi. Impactul negativ al măsurilor luate de Statele Unite și de tot mai multe țări deja se face simțit. Conform PhonAndroid, în Franța, Huawei a recunoscut că a înregistrat o scădere cu 20% a vânzărilor. În Spania, vânzările de smartphone-uri Huawei s-au prăbușit cu 30% în săptămâna imediată după anunțarea acestor măsuri. Pe piața germană, Huawei chiar a căzut până la 20%. Se pare că povestea de succes a companiei Huawei a ajuns la capăt. Este clar că beneficiarul principal va fi gigantul high-tech sud-coreean Samsung.