Samsung va produce procesoare Exynos pe baza noii arhitecturi ARM

498
Samsung va produce procesoare Exynos pe baza noii arhitecturi ARM
Sursa Foto: via SamMobile.com

Samsung produce procesoare Exynos pe baza micro-arhitecturii ARM. Cele mai recente cip-seturi Exynos, cum ar fi Exynos 1080 și Exynos 2100, utilizează designul ARMv8.2-A. Zilele trecute ARM a dezvăluit noua sa arhitectură ARMv9, iar Samsung a anunțat că va lansa în viitor cipuri Exynos bazate pe noul design al ARM.

Noua arhitectură ARM vine la aproape un deceniu de la lansarea ARMv8 în octombrie 2011. ARMv8 a adus suport pentru procesoare pe 64 de biți cu setul de instrucțiuni AArch64. Cu ARMv9, firma britanică de design pentru semiconductori își propune să aducă performanțe îmbunătățite, împreună cu o securitate mai bună. Compania spune că noul său design are o procesare vectorială îmbunătățită; Performanțe mult mai bune de învățare automată; Securitate îmbunătățită; Procesare digitală a semnalului și compatibilitate completă cu ARMv8.

Procesoare Samsung Exynos pe baza noii arhitecturi ARM

Cu ARMv9, sarcinile de lucru de învățare automată mai mici pot fi procesate direct pe CPU, mai degrabă decât să se bazeze pe acceleratoare dedicate. De asemenea, introduce Arhitectura de calcul confidențial – Confidential Computing Architecture (CCA) pentru un sistem de securitate mai dinamic. CCA creează „tărâmuri” care sunt medii de execuție sigure și containerizate, care sunt opace pentru sistemul de operare.

ARM susține că noul său design aduce o îmbunătățire IPC (instrucțiuni pe ciclu) de 30% față de ARMv8. Conform SamMobile, acest lucru este cu aproximativ 14% mai bun decât CPU-urile de generație curentă, cum ar fi Cortex-A78 și Cortex-X1 (utilizate în Exynos 2100). ARM a dezvăluit, de asemenea, că GPU-urile sale Mali de nouă generație vor aduce în timp real luminozitatea și întunecimea cu rată variabilă pentru o performanță grafică îmbunătățită.

Arhitectura ARM (Advanced RISC Machine) a fost cunoscută initial sub numele de Acorn RISC Machine. Este o arhitectură de microprocesoare de tip RISC (Reduced Instruction Set Computer) de 32 și 64-bit introduse în 1983 de Acorn Computers și dezvoltate de ARM Holdings începând cu 1990.

Ne așteptăm ca procesoarele bazate pe ARMv9 de la Apple, Samsung, Qualcomm și MediaTek să intre pe piață în 2022. Deci, este posibil ca viitoarea serie Galaxy S22 să utilizeze un procesor Exynos de ultimă generație cu nuclee CPU bazate pe ARMv9 și AMD Radeon GPU.

Samsung a făcut un salt înainte uriaș cu procesorul Exynos 2100. A rezolvat durata de viață a bateriei și a adus performanțe mai bune. Acum, cu viitoarele procesoare Samsung Exynos bazate pe noua arhitectură ARM, așteptăm performanțe și mai bune.