Samsung va folosi mai mult procesorele Exynos în telefoanele sale

511
Samsung va folosi mai mult procesorele Exynos
Sursa Foto: prin intermediul SamMobile.com

Samsung caută să sporească utilizarea procesoarelor Exynos pe dispozitivele sale. Potrivit ET News din Coreea, doar aproximativ 20% dintre smartphone-urile Galaxy rulează în prezent pe cip-seturi Exynos. Compania își propune acum să-și folosească procesoarele interne în mai mult de jumătate (50-60%) din smartphone-urile sale. Acest lucru înseamnă că divizia System LSI de la Samsung, care se ocupă de lucrările legate de semiconductori, își va dubla livrările către Samsung Mobile.

Conform AndroidHeadlines, tot de la ET News aflăm că două unități de producție ale companiei Samsung au ajuns deja la un acord pentru „creșterea proporției” de procesoare Exynos în smartphone-urile sale. Deci, ar trebui să vedem mai multe smartphone-uri Galaxy cu procesoare Exynos anul viitor.

Samsung va dubla utilizarea procesorelor Exynos pe smartphone-urile Galaxy

Samsung este una dintre puținele companii care fabrică telefoane mobile, dar care produce și procesoare mobile. Gigantul tech coreean este, de fapt, al doilea după TSMC din Taiwan în ceea ce privește cota de piață a producției de cipuri. Compania taiwaneză nu își produce propriile cipuri, ci produce pentru clienți precum Qualcomm, Apple, MediaTek și mulți alți. Samsung produce, de asemenea, cipuri pentru alții, dar mai ales procesoare Exynos.

Cu toate acestea, o mare parte din smartphone-urile Samsung rulează încă pe cip-seturi de la Qualcomm și MediaTek. Compania folosește soluțiile Snapdragon în modelele sale emblematice, uneori în întreaga lume, alteori pe piețe selectate. De exemplu, seria Galaxy S21 folosește Snapdragon 888 în SUA și China și Exynos 2100 în Europa și pe alte piețe. În același timp, pliabilele Galaxy Z Fold 3 și Flip 3 utilizează Snapdragon 888 la nivel global.

Exynos provine din limba greacă și este o combinație a cuvintelor grecești exypnos (inteligență) și prasinos (verde) – inteligență verde. În 2010, Samsung a lansat primul său procesor Exynos – S5PC110 (Exynos 3 Single) cu Samsung Galaxy S.

Acest lucru se datorează faptului că procesoarele Samsung Exynos au o performanță mai slabă față de cele Snapdragon. Decalajul a fost mai mare în ceea ce privește produsele emblematice. Dar compania a reușit să reducă acest decalaj în ultimii ani. Viitorul Exynos 2200 este de așteptat să fie la egalitate cu echivalentul Snapdragon sau chiar mai bun decât acesta. Deci, nu ar trebui să fie surprinzător dacă succesorii Fold 3 și Flip 3 prezintă un procesor Exynos în întreaga lume.

Procesoarele Samsung au suferit multe optimizări

Dar, în timp ce Samsung a avut un motiv să nu folosească procesoarele proprii în ofertele sale emblematice, tot mai multe chipset-uri MediaTek fac parte din telefoanele de gamă medie în ultima vreme. Acest lucru nu este cu siguranță bun pentru reputația companiei. Procesorul mid-range Exynos 1080, lansat la sfârșitul anului trecut, este prezent în puține telefoane Galaxy. În schimb, compania a folosit soluții de la MediaTek și Qualcomm în smartphone-urile sale de nivel mediu. Asta s-ar putea schimba foarte curând.

Informația de la ET News sugerează că Samsung System LSI a făcut multe optimizări procesoarelor Exynos. „Știu că problema comunicațiilor 5G și a căldurii au fost cele mai problematice în procesoarele Exynos. Acum acestea au fost rezolvate pentru următoarele procesoare care vor intra în producție”. A spus un expert din domeniu pentru presa sud-coreeană. Deci, acum ar trebui să poată concura mai bine cu rivalii.

Ca atare, Samsung Mobile ar trebui să fie acum mai încrezător folosind procesoarele proprii în smartphone-urile sale. Cel mai probabil procesoarele de la terți vor scădea foarte mult ca procent în viitoarele telefoane Samsung Galaxy. Dar numai timpul va spune dacă această optimizare oferă rezultatele dorite pentru companie și utilizatori.