Samsung, producător de tehnologie militară și de securitate

633
Samsung producator de tehnologie militara si de securitate

Cei mai mulți dintre noi știu că Samsung Electronics produce o diversitate de bunuri de larg consum, de la electronice până la telefoane mobile. Oricare ar fi produsul folosit în casă, pentru bucătărie, living, dormitor sau orice alte aparate necesare și utile acasă, le puteți găsi la Samsung. Logoul Samsung poate sta cu cinste la loc vizibil în orice loc al casei.

Dar există o latură a mega corporației sud-coreene, despre care nu vorbim și nu avem contact cu ea. Și e foarte bine acest lucru! Vorbim despre Samsung Techwin, care este o companie de supraveghere, aeronautica, optoelectronica, automatizări și tehnologia armelor. Înființată ca Samsung Techwin în 1977, compania a avut un laborator de instrumente de precizie în 1978 și a început să facă camere video în 1979.

În colaborare tehnică cu General Electric, a început producția de motoare cu reacție pentru avioane coreene în 1980. Dar prin 1987, și-a schimbat numele în Samsung Aerospace Industries și a început să facă elicoptere, motoare cu reacție, și artilerie mobilă pentru armata coreeană. În 1996, Samsung Aerospace Industries a dezvoltat elicopterul SB427 cu Bell Helicopter.

Bell Helicopter este un producător american de elicoptere cu sediul în Fort Worth, Texas, USA. Compania a fost fondată pe 10 iulie 1935. Face parte din conglomeratul Textron. Produce elicoptere militare în Texas și elicoptere comerciale în Quebec, Canada.

Samsung a produs arme pentru Forțele Armate Coreene

Într-un fel, compania nu a avut nici o problemă de afaceri și în paralel a dezvoltat camerele video lansând pe piață camerele digitale Samsung KENOX în anul 1997. Dar acest lucru nu a împiedecat compania sud-coreeană să facă primul avion de luptă coreean KF-16, în același an.

La începutul secolului, Samsung a predat afacerile sale de aeronave la Korea Aerospace Industries. A păstrat doar producția de camere video și de K9 Thunder. Dar, ce este acest K9 Thunder?

Ei bine, este un tun autopropulsat dezvoltat de Samsung pentru Forțele Armate Coreene, capabil să tragă proiectile de 155mm, de mare putere, până la o distanță de 40 km. K9 Thunder se deplasează pe câmpul de luptă în tandem cu K10 Ammunition Resupply Vehicle (ARV), care este construit pe aceeași platformă, și poate transporta până la 104 proiectile. Are o viteză maximă de tragere de 12 obuze pe minut.

Dar punctul culminant al realizărilor Techwin trebuie să fie SGR A1, robotul militar santinelă. A fost conceput pentru a înlocui soldații umani în zona demilitarizată între frontierele Coreei de Sud și de Nord. Mitraliera robot, poate identifica și trage spre o țintă în mod automat de la peste 3,2 km distanță. Folosește senzori optici și infraroșii. Are incluse microfoane și difuzoare, astfel încât aceasta poate cere parola potențialilor adversari. Dacă cineva dă o parolă greșită, SGR-A1 poate declanșa o alarmă sonoră, sau foc cu o mitralieră pivotantă.

Samsung nu mai produce tehnologie militară

Samsung a vândut pachetul de acțiuni de la Techwin la corporația coreeană Hanwha Group în decembrie 2014. Samsung Techwin a construit produse din mai multe categorii pe parcursul celor 38 de ani de existență. Sisteme CCTV (supraveghere), turbine cu gaz, motoare pentru elicoptere și artilerie auto-propulsată. De asemenea, vehicule de aprovizionare cu muniție, roboți militari SGR-A1 și multe altele.

Nu ne ajuta prea mult acest lucru, dar, ne întrebăm, cât de mult tehnologia pe care Samsung Techwin a dezvoltat-o (tehnologia militară este întodeauna de ultimă generație și cea mai performantă) are o continuare în tabletele sau smartphone-urile Samsung ce le folosim astăzi? Ne amintim că telefoanele din gama Galaxy, în special Galaxy S8, Galaxy S9, Galaxy Note 9 până la Galaxy S20 și Note 20 au fost agreate de serviciile federale din Statele Unite și din alte țări europene pentru siguranța și securitatea de care dispun pentru protecția datelor.

De un singur lucru fiți siguri, gigantul sud-coreean Samsung nu mai produce arme azi.