Samsung va produce microprocesoare de 7nm pentru IBM

1031

Compania Samsung a încheiat un acord pentru fabricarea microprocesoarelor de 7nm pentru unitățile de procesare centrale (CPU) ale companiei de tehnologie IBM din SUA. Samsung va produce microprocesoare de 7nm pentru sistemele IBM Power Systems, IBM Z și IBM LinuxONE și sisteme de calcul de înaltă performanță. Este de așteptat ca acest acord să ajute Samsung să-și extindă producția de microprocesoare utilizând tehnologia ultra-ultravioletă (EUV), au spus experți din domeniu.

Potrivit ziarului FinancialExpress un oficial IBM a declarat. „Acordul combină producția de semiconductoare de la Samsung cu cele mai performante procesoare IBM de înaltă performanță„. „Poziționează IBM și Samsung ca parteneri strategici care conduc noua eră a computerelor de înaltă performanță. Aceste computere sunt special concepute pentru inteligența artificială„.

Samsung a început în octombrie producția de procesoare de 7nm

Până acum, Globalfoundries, care preluase fabricile de cip-uri ale IBM la 1 iulie 2015, aproviziona cu procesoare compania IBM. Acest contract cu Samsung este consecința deciziei Globalfoundries, de a opri dezvoltarea tehnologiilor de 7nm. Compania americană Globalfoundries se va concentra pe viitor doar pe tehnologii de 12 și 14nm. Astfel IBM are nevoie urgentă de miniaturizarea procesoarelor sale pentru viitoarele produse.

IBM este acronimul în limba engleză de la International Business Machines. IBM este o corporație americană producătoare de tehnologie avansată cu sediul în Armonk, New York. Supranumit Big Blue, IBM este una dintre cele 30 de companii incluse în Dow Jones Industrial Average. IBM este unul dintre cei mai mari angajatori din lume, cu peste 380.000 de angajați în 2017.

Acest acord extinde parteneriatul de cercetare și dezvoltare existent de 15 ani între cele două companii. Acordul anterior a dus deja unele inovații, ca de exemplu primul dispozitiv nano-coli pentru dimensiuni 5nm și producția primului procesor de 7nm.

Gigantul tech susține că utilizarea tehnologiei EUV în procesul de fabricație deschide calea de a produce cip-uri mai puternice și precise. Acestea, în comparație cu tehnologiile convenționale cu fluorură de argon, pot răspunde mai bine cererii pentru procesoare puternice și AI.

Samsung a început construcția unei linii de producție echipate cu instalații EUV (extreme ultraviolet) în Hwaseong, la sud de Seul, în februarie. Samsung a început producția de cip-uri de 7nm în octombrie. Producția la capacitate maximă este așteptată pentru anul 2020.