Samsung va produce noile procesoare Snapdragon 875 pentru Qualcomm

651
Sursa Foto: via koreaninvestors.com

Samsung Electronics Co. a încheiat un acord pentru fabricarea noului procesor de aplicații mobile Qualcomm Technologies Inc. Noul Snapdragon 875 este destinat pentru smartphone-urile 5G și este cel mai nou procesor mobil al companiei Qualcomm. Surse bine informate din Coreea au anunțat ieri că acordul dintre Samsung și Qualcomm este estimat la 844 milioane USD. Este pentru prima dată când Samsung a încheiat un contract pentru a produce cele mai noi procesoare Qualcomm.

În prezent, gigantul tech coreean realizează mai multe chipset-uri 5G pentru Qualcomm, folosind procesul său de 8 nanometri. Conform informației este pentru prima dată când Samsung câștigă toate comenzile pentru modelul de procesor emblematic al Qualcomm. Se așteaptă ca Snapdragon 875 să fie prezentat în decembrie 2020 și ar putea apărea pe smartphone-uri în primul trimestru al anului 2021.

Snapdragon 875 în unele modele din seria Galaxy S21

Potrivit Koreaninvestors procesorul emblematic de nouă generație Qualcomm ar putea fi utilizat în unele variante ale seriei Galaxy S21. Se spune, de asemenea, că va fi utilizat în smartphone-urile high-end produse de OPPO și Xiaomi. Samsung va începe producția în serie a chipset-urilor Snapdragon 875 la linia sa EUV de 5nm din Hwaseong, Coreea.

Observatorii și experții din domeniu au declarat că noul contractul este semnificativ, deoarece Samsung a învins liderul de piață Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) și a câștigat acest contract. Acest lucru demonstrează capacitățile și abilitățile tehnologice ale companiei Samsung și nu în ultimul rând competitivitatea prețurilor sale. Samsung și TSMC sunt singurii producători de cipuri care pot produce procesoare în masă cu tehnologie EUV de 5 nm.

EUV – Extreme Ultraviolet, folosește lumina ultravioletă cu lungimi de undă scurte pentru a desena modelul de design pe cipuri. Acest lucru permite proiectări mai detaliate și mai precise în comparație cu tehnologia de litografie anterioară cu fluorură de argon.

Contractul urmează altora extrem de mari, de furnizare a cipurilor, încheiate de Samsung cu alte companii în ultimul timp. La începutul acestei luni, Samsung a încheiat un acord pentru fabricarea noilor cipuri de procesare pentru plăcile grafice RTX 30 din seria Nvidia Corp. Pentru acestea Samsung folosește procesul de fabricare de 8 nm. Luna trecută, compania a declarat că fabrică procesorul POWER10 IBM, utilizând tehnologia sa de 7 nm. Samsung va produce și procesoarele Snapdragon 875G, Snapdragon 735G și Snapdragon 400 din seria 5G.

Samsung este, de asemenea, cunoscut ca fiind în negocieri pentru a produce cipuri avansate pentru Intel Corp., deoarece compania coreeană își propune să-și sporească prezența globală în acest domeniu.

Samsung vrea să devină liderul mondial în domeniul cip-urilor

Analiștii au spus că se așteaptă ca acordul să ofere Samsung impulsul necesar pentru a reduce decalajul față de TSMC. În ultimii ani, vicepreședintele Samsung, Jay Y. Lee, și-a arătat în repetate rânduri dedicarea față de afacerea cu semiconductori de sistem. Gigantul tech a venit cu întârziere în acest domeniu și nu a avut o relație extinsă cu companiile globale de fabless existente, comparativ cu liderul TSMC. În aprilie 2019, Lee a spus că Samsung va injecta 112 miliarde de dolari, în operațiunile sale de semiconductori de sistem pentru a deveni liderul mondial atât în ​​afaceri cu cipuri de memorie, cât și de sistem.

Potrivit TrendForce, Samsung a avut o cotă de piață de 17,4% în acest domeniu în Q3 2020, după TSMC cu 53,9%. Producția mondială de cipuri a înregistrat un venit combinat de 57,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-septembrie a acestui an. TrendForce se așteaptă ca mărimea pieței să depășească 65,5 miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an.

Analiștii spun că Samsung va beneficia de sancțiunile SUA contra Huawei și a altor companii din China. Compania de cipuri Samsung a înregistrat venituri de 12,77 miliarde de dolari în 2019 și se așteaptă să obțină o cotă de piață globală mai mare de 20% cel târziu în primul trimestru al anului viitor. „Estimăm ca afacerea Samsung Foundry să crească cu cel puțin 50% anul viitor„. A spus Doh Hyun-woo, analist la NH Investment & Securities.