Samsung începe producția de cipuri V-NAND de a 9-a generație

75
9th-Generation-V-NAND
Sursă foto: Samsung Global Newsroom

Samsung este cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume. Compania a declarat marți că a început producția în masă a a memoriei verticale NAND sau V-NAND cu trei niveluri de 1TB. Această memorie este cu aproximativ 50% mai densă și cu 10% mai eficientă energetic decât tipul lansat în 2022.

„Suntem încântați să oferim primul V-NAND din a 9-a generație din industrie. Aceasta va răspunde nevoilor în evoluție pentru soluțiile flash NAND. Samsung a depășit limitele arhitecturii celulare și schemei operaționale pentru produsul nostru de generație următoare”. A declarat Hur Sung-hoi, șeful de produse și tehnologie flash la Samsung Electronics, potrivit TheKoreaHerald.

Cipurile V-NAND de a 9-a generație în producție de masă la Samsung

Cu această producție în masă a memoriei verticale NAND (Vertical-NAND), compania caută să stabilească tendința pentru piața unităților SSD de înaltă performanță, de înaltă densitate. Aceste memorii vor răspunde nevoilor viitoarei generații de inteligență artificială. Samsung nu a dezvăluit detaliile, dar surse din industrie spun că firma a început producția în masă a produselor sale V-NAND cu 290 de straturi din a 9-a generație.

Compania Samsung a spus că cel mai recent V-NAND are interfața flash NAND de ultimă generație – Toggle 5.1. Aceasta acceptă viteze crescute de intrare și ieșire a datelor cu 33% până la 3,2 gigabiți pe secundă. De asemenea, are un design avansat de putere redusă pentru îmbunătățirea consumului de energie.

Memoria V-NAND permite operații de citire și scriere de două ori mai rapide decât NAND și are o durabilitate de 10 ori mai mare, consumând cu 50% mai puțină energie. Memoriile V-NAND sunt produse de Samsung din 2013.

Tot marți Samsung și-a dezvăluit și planul de a dezvolta NAND de înaltă capacitate și performanță, necesare în era AI. Producția în masă a modelului de celule cu patru niveluri pentru a noua generație V-NAND este programată să înceapă în a doua jumătate a acestui an, a spus compania.

Încă de anul Samsung a anunțat că își propune să dezvolte cipuri NAND cu 1.000 de straturi până în 2030 pentru o densitate mai mare și capacități de stocare mai mari. Samsung vrea să câștige teren pe piața NAND în creștere rapidă, în conformitate cu expansiunea rapidă a noilor tehnologii AI.

Potrivit firmei de cercetare de piață Omdia, vânzările de memorii NAND la nivel global vor crește cu o rată medie anuală de 24%. Vor ajunge de la 38,7 miliarde USD în 2023 la 114,8 miliarde de dolari în 2028.