Samsung va crea propriul GPU pentru a-l cupla cu procesorul Exynos

1451

Samsung a decis să proiecteze și să producă propriile GPU-uri pentru a însoți faimosul procesor Exynos. În primul rând, destinate smartphone-urilor de bază ale producătorului sud-coreean, aceste GPU – unități de procesare grafică, vor permite companiei Samsung să nu mai fie dependentă de AMD și Nvidia.

Potrivit unei postări apărute pe Linkedin, Samsung SARC (Samsung Austin R&D Center), un centru de cercetare și dezvoltare al companiei din Austin, SUA, a format o echipă de ingineri cu scopul de a proiecta cip-uri grafice. Pentru a se asigura de succesul proiectului compania Samsung a atras în acestă echipă ingineri de la companiile Qualcomm, Nvidia și AMD.

Pentru început, Samsung va folosi unitățile de procesare grafică în smartphone-urile entry-level din portofoliul său. Viitoarele smartphone-uri de elită de la Samsung cum ar fi Galaxy Note 9, Samsung Galaxy X sau Galaxy S10 nu vor beneficia încă de aceste componente și va trebui să lucreze în continuare cu un GPU fabricat de ARM. Crearea de GPU-uri pentru dispozitive premium necesită mai mult timp și multe teste, iar compania Samsung este conștientă de acest lucru. Potrivit unei informații de la WinFuture, cu aceste unități de procesare grafică Samsung dorește să aducă GPU-uri capabile și performanțe grafice mai rapide pentru dispozitivele sale.

În cele din urmă, aceste GPU-uri de casă vor fi utilizate pe mai multe tipuri diferite de dispozitive, cum ar fi autoturismele autonome, tablete și bineînțeles smartphone-urile de ultimă generație. Cu propriul GPU, Samsung ar putea scăpa de multe brevete și licențe deținute de giganți precum AMD sau Nvidia.

Nu este prima dată când un zvon susține că Samsung își va crea propriile procesoare grafice. În 2015, o informație din surse Samsung a dezvăluit intenția companiei sud-coreene de a-și proiecta un GPU până în 2017 sau 2018. Anul trecut, un zvon din China a afirmat că Samsung a creat deja primul prototip de GPU!

GPU graphics processing unit, este un circuit electronic conceput pentru a manipula și modifica rapid memoria pentru a accelera crearea de imagini destinate unui dispozitiv de afișare. Sunt utilizate în telefoane mobile, computere personale, stații de lucru și console de jocuri. Termenul GPU a fost popularizat de Nvidia în 1999 cu GeForce 256.

Samsung își dorește să fie unicul designer al acestor unități de procesare grafică, ceea ce înseamnă că va deține licențe de arhitectură, design și instrucțiuni. Din moment ce Samsung produce și procesoare, asta ar putea însemna o autonomie totală asupra designului, datei de lansare și a dispozitivelor în care acestea vor fi regăsite. Samsung ar avea un avantaj decisiv, chiar și producția ar putea fi preluată complet datorită facilităților extinse de producție. Dacă o companie poate face o astfel de mișcare, aceasta este Samsung.

Samsung ar putea introduce GPU-ul propriu la dispozitivele de ultimă generație din două motive. În primul rând telefoanele mobile produse și în special smartphone-urile emblematice, vor fi vândute la un preț mai mic, datorită acestei abordări. Al doilea motiv este că aceste dispozitive la prețuri accesibile vor încuraja clienții să-și aleagă telefoane sau tablete Samsung, datorită raportului preț / performanță.

VIAPhonandroid
SURSĂWinFuture