Samsung renunță la ceasurile sale inteligente cu Tizen OS

108
Tizen OS
Sursă foto: PhoneArena

Viața merge înainte și în lumea tehnologiei. În acest fel dispozitive îndrăgite ajung în cele din urmă la sfârșitul vieții. Recent un astfel de lucru s-a întâmplat cu seria Galaxy Note, la care Samsung a renunțat. Acum Samsung se pregătește de o mișcare oarecum similară, dar în domeniul software. Compania își va lua rămas bun de la ceasurile sale inteligente alimentate cu Tizen OS. Această mișcare marchează încheierea unei ere care a început în 2018 cu originalul Galaxy Watch.

Samsung Galaxy Watch a debutat cu Tizen OS, sistemul de operare proprietar al Samsung, pe care mulți utilizatori îl considerau superior sistemului de operare Wear de la Google la acea vreme. Cu toate acestea, cu Galaxy Watch 4 în 2021, Samsung a făcut trecerea către Wear OS, lăsând efectiv Tizen în urmă.

Acum, potivit PhoneAreana, se pare că Samsung renunță treptat la suportul pentru Tizen în magazinul său Galaxy. Începând cu 30 septembrie 2024, magazinul va înceta vânzările de conținut plătit de ceasuri Tizen, urmată de întreruperea descărcărilor gratuite pe 31 mai 2025. Până la 30 septembrie 2025, chiar și re-descărcările din secțiunea „Aplicațiile mele” vor fi imposibile. În acest fel nu veți mai avea la dispoziție conținut Tizen în Galaxy Store.

Samsung a mai indicat că „serviciile de bază” pentru ceasurile Tizen vor fi întrerupte după luna mai 2025. Totuși, Galaxy Store în sine va rămâne operațional. Acest program de terminare a suportului Tizen OS se aplică tuturor ceasurilor inteligente Samsung Gear și ceasurilor Tizen cu marca Galaxy, inclusiv Galaxy Watch, seria Galaxy Watch 3, Galaxy Watch Active și Galaxy Watch Active 2. Confirmări suplimentare ale acestei schimbări pot fi găsite pe portalul pentru dezvoltatori Tizen, care nu mai acceptă noi aplicații de ceas sau actualizări.

Tizen OS a fost disponibil și pe smartphone-urile companiei Samsung. Ultimul telefon bazat pe sistemul de operare Tizen este Samsung Z4 care a fost lansat în 2017. La 31 decembrie 2021, magazinul de aplicații Tizen s-a închis definitiv.

Deși această veste poate întrista proprietarii de ceasuri Galaxy mai vechi, este important să ne amintim că funcționalitatea de bază a acestor dispozitive va continua cel puțin încă un an. Apoi accesul la Galaxy Store va fi disponibil încă un timp. Ultimul ceas inteligent alimentat de Tizen, seria Galaxy Watch 3, a fost lansată în 2020. Chiar dacă cele două ceasuri mai sunt folosite, mulți utilizatori au făcut deja un upgrade la seria Galaxy Watch 5 sau Galaxy Watch 6. În plus, această eliminare treptată nu afectează ceasurile inteligente Samsung bazate pe Wear OS, lansate începând cu seria Galaxy Watch 4. Acestea vor continua să primească actualizări și se vor bucura de acces deplin la Galaxy Store.

Sfârșitul unei ere este întotdeauna dulce-amărui, dar deschide și calea pentru noi începuturi. Pe măsură ce Samsung se concentrează în totalitate Wear OS, putem anticipa progrese semnificative în ceasurile Samsung viitoare. Deocamdată, utilizatorii Tizen pot prețui timpul rămas cu dispozitivele lor iubite și poate începe să exploreze lumea Wear OS în pregătirea unei eventuale actualizări.