Samsung închide Tizen Store, nu va mai fi accesibil pentru telefoanele Tizen

313
Samsung inchide Tizen Store nu va mai fi accesibil pe smartphone-urile Tizen
Sursa Foto: phonandroid.com

Platformele Tizen OS și BlackBerry au suferit lovituri mortale care le fac practic imposibil de folosit ca alternative la Android. Samsung abandonează treptat Tizen, sistemul său de operare. Acum compania sud-coreeană face un nou pas la începutul anului 2022 prin închiderea magazinului Tizen Store. Vestea vine la aproximativ o săptămână după ce dispozitivele BlackBerry au ajuns și ele la sfârșitul vieții.

Din iunie 2021, numai utilizatorii deja înregistrați puteau descărca aplicațiile achiziționate din Tizen Store. Acum acest lucru nu mai este posibil, conform site-ului francez PhonAndroid. Tizen, ca și Bada, a fost una dintre încercările Samsung de a se elibera de dependența de Android și Google. Tizen Store a fost magazinul de aplicații pentru Tizen OS.

Tizen Store va fi închis de Samsung

De mai bine de 10 ani, trăim în telefonia mobilă, o situație de duopol. iOS-ul Apple și Android Google. Niciun alt sistem de operare nu a reușit să schimbe acest lucru. Chiar și companiile foarte mari nu au reușit să creeze un ecosistem alternativ. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este Windows Mobile (Windows Phone) de la Microsoft. Acest sistem de operare a beneficiat de un impuls foarte bun după achiziția în 2013 a activității de smartphone-uri Nokia de către firma din Redmond, Washington, SUA. Dar, a fost doar un foc de paie, nu a durat.

Un alt exemplu de încercare eșuată: Tizen, un sistem de operare dezvoltat de Samsung și Intel de la Bada. Bazat pe un nucleu Linux, Tizen a fost dezvăluit în 2012. Introdus pentru prima dată în televizoarele inteligente și ceasurile conectate (Galaxy Gear și Galaxy Watch). Tizen OS a ajuns chiar și câteva smartphone-uri: Samsung Z, Z1, Z2, Z3 și Samsung Z4. Toate au fost lansate în India și alte câteva țări, cu diferite grade de succes. Și toate au fost criticate pentru prețul lor, mai ales față de concurenții Android.

Bada a fost un sistem de operare dezvoltat de Samsung pentru smartphone-uri și tablete. Numele Bada înseamnă în limba coreeanp „ocean” sau „mare”. Dispozitivele cu Bada OS au fost lansate cu numele Wave, nu Galaxy.

Prin urmare, Samsung a abandonat ideea de a înlocui Android OS în smartphone-urile sale. Samsung Z4, lansat în 2017, este cel mai recent dintr-o serie scurtă. Și toate serviciile asociate se închid treptat. Cel mai recent serviciu: magazinul de aplicații. Tizen Store a fost închis la începutul anului 2022, chiar și pentru utilizatorii existenți. Aceasta înseamnă că nu veți mai putea descărca aplicațiile pe care le-ați achiziționat acolo.

Magazinul Tizen la capăt de drum

Din iunie 2021, Magazinul Tizen era deja extrem de limitat. În primul rând, magazinul nu mai accepta utilizatori noi. Numai cei care erau înregistrați înainte de această dată se puteau conecta. În plus, plățile au fost dezactivate. Prin urmare, nu a mai fost posibilă cumpărarea de aplicații noi, ci doar recuperarea celor deja achiziționate în cazul ștergerii de pe telefon.

Până în 2020, cariera sistemului de operare Tizen în ceasurile conectate și televizoarele inteligente mergea bine. Utilizatorii de Galaxy Gear, lansat sub Android Wear în 2013, au fost chiar nevoiți să instaleze sistemul de operare proprietar Samsung pe ceasurile lor pentru a putea continua instalarea aplicațiilor. Dar, în 2021, Samsung se răzgândește din nou și adoptă Wear OS 3.0 de la Google. A rezultat o primă creație comună: seria Galaxy Watch 4. Prin urmare, nu este sigur că Tizen va supraviețui mult mai mult în ceasurile inteligente ale companiei.